Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Ekoloji Birliği’nin yaptığı açıklama hakkında bilgi verdi. “Bileşeni olduğumuz Ekoloji Birliği yaptığı açıklamada, halkın bilgilenme hakkı konusunda duyarlılık gösteren Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık’a sahip çıkma sorumluluğumu yerine getiriyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı adına “Kanser Raporu” denilen raporu kamuoyuna açıkladığı için hakkında dava açıldı ve duruşması 30.05.2019 tarihinde görülecek. Davanın beraatla sonuçlanmasını bekliyoruz. Ayrıca “Kanser Raporu” adı verilen araştırma raporunun kamuoyuyla paylaşmasını talep eden yazımızı bugün Sağlık Bakanlığına gönderdik. ” dedi.

Ekoloji Birliği’nin açıklaması şöyle:

 “Yrd. Doç Dr. Bülent Şık, Sağlık Bakanlığı adına yapılan ve kamuoyunda "Kanser Raporu" olarak bilinen araştırmaların sonuçlarını halk sağlığı adına açıkladığı için yargılanmasını kabul etmiyoruz.  Bülent Şık, Akdeniz Üniversitesi eski öğretim üyesi bu Üniversite bünyesinde kurulan kuruluşunda aktif rol aldığı Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezinin Teknik Müdürlüğünü yapmaktayken Barış Akademisyeni KHK ile işinden edilmişti. Araştırmanın konusu olan bölgelerdeki insan ve diğer canlıların hayatını tehdit eden ağır çevresel kirlilik araştırma bulguları değerlendirilip kirliliği engelleyici çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu yargılama kamu yararına değildir. Halk sağlığını korumak amacıyla önlem ve iyileştirici tedbirler alması gerekirken, Sağlık Bakanlığı, araştırma bulguları çok vahim olmasına rağmen aradan geçen üç yıl boyunca hiçbir şey yapmadı. Sağlık Bakanlığı sorumluluğunu yerine getirmemesi üzerine bildiklerini kamuoyu ile paylaşan Bülent Şık, hem yurttaş hem de bilim insanı olmanın etiği gereğini yerine getirmiştir. “ denildi.

Sağlıkta gizlilik olmaz

Ekoloji Birliği açıklamasında, “Kamuoyunu son derece yakından ilgilendiren çevresel bir araştırmanın sonuçları "açıklanması yasak bilgi" veya "sır" kapsamında değerlendirilemez.” diyerek “Biz Ekoloji Birliği olarak, kamu yararı olan halk sağlığını yakından ilgilendiren araştırmanın sonuçlarını açıklamanın yargılamanın konusu olamayacağına, kamu adına yargılama yapan mahkemenin Yard. Doç Dr Bülent Şık’ın açıklamalarının kamu yararı ve bilim insanı etiği açısından değerlendirerek beraatına karar vereceği inancını taşıyoruz.” dedi. Haber Merkezi

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi