Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Selime Mahallesi’ndeki Ordu Kent Müzesi’nin yanında bulunan Sağra Konağı yakında onarılacak. Ordu’nun tarihi dokularından olan yapının restorasyonunun ardından müze olarak hizmet vereceği öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, konağın onarımı için ödenekte ufak tefek pürüzler kaldığını kaydetti. Ödenek hazır olduğunda Sağra Konağı’nın tadilat için Ocak’ta ihaleye çıkacağını bildiren Toparlak, konağın etnografik müze olacağını vurguladı.


Ödeneğin çoğu hazır



Konağın onarım ödeneğinin büyük bir kısmının sağlandığını belirten Uğur Toparlak, “Konağın ödeneğinin büyük bir kısmı hazır, projesi onaylandı. Ödenekti eksiklik bakanlık tarafından tamamlandığında restorasyon konağı ihaleye çıkartacağız. Allah kısmet ederse tadilattan sonra Ordu’daki 4 tane müzeden birisi de orası olacak”  bilgisini verdi.


Etnografik müze olacak



Sağra konağının; insan topluluklarının çeşitli zaman ve yerlerde tabiata hakim olmak, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için sarf ettikleri gayretlerin sonucunda ortaya çıkan maddi ve manevi kültürleri ortaya çıkaran bilim dalı olan etnografya müzesi olacağının altını çizen Toparlak, “Bu müzeyi oluştururken teknolojiden de yararlanacağız. Canlı bir yer olacak” ifadelerini kullandı.


Ocak ayında ihaleye çıkacak


Ödeneğin tamamı hazır olduktan sonra konağın onarımına biran önce başlanacağının altını çizen Kültür ve Turizm İl Müdürü, “Restorasyona başladıktan sonra ne zaman biter bilemiyorum ama en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Projeye göre işin bitiş süresi belirleniyor. Konağı Ocak ayında ihaleye çıkarmayı düşünüyoruz” açıklamalarını yaptı.


“Ordu’nun yaşam tarzı hareketlenecek”



“Müze’nin restorasyonu bittikten sonra Ordu’nun yaşam tarzını hareketlendireceğiz” diyen Uğur Toparlak, “Konağın çevresini açtık. Bu şekilde bile güzel bir görüntü ortaya çıktı. Onarım işi bittikten sonra müzenin işlevini sağlayacağız” şeklinde konuştu.




Editör: Haber Merkezi