Gıda  Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle, 8 Şubat 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği’nde uygulama 1 Ocak 2016’da başlıyor. Üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getiren düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız satılamayacak. Buna göre, açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak.

Peynirde tuz oranının azaltılması, açıkta satılmaması ve peynirin belirli bir derecede tutulmasını öngören tebliğin satıcıyı müşkül duruma düşüreceğini belirten pazarcılar ise uygulamanın işlerini düşüreceğini belirtiyor.

20 yıldan beri pazarda açık peynir satan Şahin Özer, vatandaşın tadına bakmadan peynir aldığında satışların yarı yarıya düşeceğini belirterek; “ Ambalaja girdiğinde fiyatlarda da ister istemez bir artış olur. Lezzet istediği gibi olmayabilir. Çünkü çok çeşit peynirimiz var. herkesin damak tadı farklı olduğundan vatandaş tatmadan almak istemiyor. Vatandaş bu sisteme alışmış. Baya bir zorluk çekeceğiz ama illaki kurallar böyle olur denilirse yapacak bir şey yok. İşlerimiz en az yarı yarıya etkilenecek çünkü müşterinin yüzde 90’ı tadına bakmadan almıyor.” diye konuştu.

“Daha hijyenik olacak”

Açıkta satılan peynirlerin ambalaja girmesi halinde sağlık açısından daha uygun olacağını belirten İrfan Gür; “Sokakta hiçbir koruma olmadan satılıyor, üzerlerine sinekler konuyor. İnsanlar gelip istedikleri gibi peynire dokunabiliyorlar. Bu gibi durumlar da engellenmiş olur. Vatandaş olarak bu yeniliğin iyi olacağı kanaatindeyim. Tadına bakma şansımız kaybolacak ama eğer beğenmezsek ikinci defa almayız.” dedi.
Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

Editör: Haber Merkezi