31 Ekim 2018 tarihli Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bazı sektörlerde yaşanan daralmayı geçici de olsa rahatlatmak için KDV ve ÖTV kanunlarında iki ay geçerli olmak üzere yeni düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş fiyatların nasıl yansıyacağını anlattı.

Ticari araçlarda % 18 olan KDV % 1'e, ayrıca 1600 cc altı motorlu araçlarda alınan ÖTV’leri  15'er puan indirildiğini vurgulayan Baş konuyla ilgili şunları söyledi:

“Düzenlemeyle; Motor hacmi 1600 cc’nin altında kalan otomobillerdeki 15 puanlık ÖTV indirimi araçların fiyatlarında % 10’luk bir indirim sağlayacak, Ticari araçlarda KDV’nin % 1’e indirilmesi ile de ÖTV indirimine ek olarak yaklaşık % 17’lik ek fiyat indirimi olacak. 150 metrekare üzeri Konut ve İşyeri satışlarında KDV % 8 ve Tapu Harçları ise % 3 olarak uygulanmaya devam edecek. Daha önce net kullanım alanı 150 m2’den büyük konutların ve işyerlerinin satışında KDV 31 Ekim 2018 tarihine kadar % 18’den % 8’e indirilmişti. Yapılan bu düzenleme ile süre 31/12/2018 tarihine uzatılmıştır.  Ayrıca tüm gayrimenkul satışlarındaki % 3’e indirilen tapu harcı yıl sonuna kadar bu oranda alınmaya devam edecek.

 Mobilyada KDV % 8'e indirilmiştir. İlgili kararla birlikte, Mutfak, yatak odası, koltuk takımı gibi mobilyalar ile, sandalye, Büro Mobilyaları ve Plastikten yapılan mobilyalar için KDV oranı yıl sonuna kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak.

Beyaz eşyada ÖTV sıfırlanmıştır. ÖTV kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan; klima, buzdolabı, su ısıtıcısı, termosifon, çamaşır yıkama ve kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgesi ve elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan yüzde 6,7 oranındaki ÖTV yıl sonuna kadar kaldırılmıştır. ÖTV’nin kaldırılması ile birlikte bahsi geçen ürünlerin satış fiyatlarında yaklaşık yüzde 8 oranında bir fiyat indirimine neden olacaktır. “ Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi