Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, HES şirketinin inşaat çalışmalarına başlar başlamaz doğayı da tahrip etmeye başladığını, enerji üretmek için suyu depoladığı zaman Çiseli Şelalesi ve güzergâhtaki diğer şelalelerin sularının azalacağını, hatta yaz aylarında tamamen kesileceğini söyledi.

Ersan “Bu projeden dört yıl önce haberdar olduğumuzda, Ordu’nun turizm açısından gözde yerlerinden olan Kurşunçal ve Çiseli Şelalelerinin koruma altında olup olmadığını öğrenmek için ilgili kurumlara dilekçeler vermiştik. Gelen yanıtlar koruma altında olmadıklarını belirtiyordu. Biz de HES’in yaratacağı tahribatı öngördüğümüzden, koruma altına alınmaları için Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıkları Koruma Şube Müdürlüğüne başvurduk.

2015 Yılının ilk aylarında Kurum tarafından gönderilen uzmanlar, bir yıl boyunca bölgeyi incelediler ve raporlarını Kuruma ilettiler. Bunlar olurken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün internet sitesinde, projenin kapasite artışı için ÇED sürecinin başladığı duyurusu yer aldı. Biz de İl Müdürlüğüne, şelalelerin koruma altına alınması için başvuruda bulunduğumuzu, HES faaliyetinin bölgeyi ve şelaleleri olumsuz etkileyeceğini, bu nedenlerle projeye izin verilmemesi gerektiğini bildiren bir dilekçe verdik.

Birkaç hafta önce yol çalışmalarına başlayan şirket çıkan hafriyatı ‘Proje Tanıtım Dosyası’nda belirttiği hafriyat depolama alanlarına değil, Çukurköy Deresine ve Kurşunçal Ormanına boşaltıyor. Geriye dönüşü olmayan zararlar veren şirket hâlâ çalışmalarını sürdürüyor. Bu durum gerek orada yaşayanlar gerekse derneğimizin verdiği dilekçelerle ilgili kurumlara iletildi.

Bir an önce bu tahribatın sonlandırılması, tahribatı yapanların cezalandırılması ve şelalelerin koruma altına alınmasını bekliyoruz.” dedi.
Haber Merkezi

 

 

 

Editör: Haber Merkezi