Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından kurulan özel korumalı tel seralarda 1 no’lu damızlık fidan ünitesi oluşturuldu. 1 no’lu damızlık ünite olarak adlandırılan özel korumalı tel seralarda fındıkta önemli hastalıklardan biri olan elma mozaik virüsünden ve kök ur nematodlarından ari olduğu tespit edilen 30 adet damızlık fındık fidanı muhafaza edilmekte. Bu fidanların analizleri Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Laboratuvarlarında yaptırıldı. Virüsten ve kök ur nematodlarından ari olduğu tespit edilen fidanlar koruma altına alınırken hastalıkla bulaşık fidanlar imha edildi. Özel korumalı tel seralarda bulunan fidanlar saksılar içinde yetiştirilmekle birlikte farklı fındık çeşitlerinden oluşturuldu. Enstitü tarafından Tohum Tescil Sertifikasyon Merkezine yapılan talep sonucunda hastalıksız ve adına doğru fındık fidanlarına sertifika ve etiket alındı. 
Böylelikle “ön temel üretim materyali” için sertifika alınmış olurken sertifikalı fındık fidanı üretiminin 2.aşamasında ise “temel üretim materyali”ni oluşturmak gerekmektedir. Bunun için de Enstitü tarafından hastalıksız fidanlardan çoğaltma yapılarak 2 no’lu damızlık ünitenin kurulması çalışmaları başlatıldı.
Enstitü Müdürü Aysun Akar; “Fındıkta sertifikalı fidan üretilmesi amacıyla hazırladığımız projeye başta Karadeniz İhracatçı Birlikleri olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da destek vermiştir. Sektörle yapılan işbirlikleri çok önemlidir. Ülkemizdeki bir ilki Karadeniz İhracatçı Birlikleri ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştiriyoruz. Fidan üreticilerinden enstitümüze yoğun bir şekilde gelen hastalıksız ve adına doğru “temel üretim materyali” talebini önümüzdeki yıl içinde sağlayacağız ve modern fındık bahçelerinin kurulmasının ilk adımı olan sertifikalı fidan ihtiyacını karşılayacağız” dedi. Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi