Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından yapılan tahmini rekoltenin kamuoyuna duyurulmasının ardından Altınordu Ziraat Odası Tarım Danışmanları arazi çalışmalarına devam ediyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fındık hasadına kadar ziraat mühendislerinin arazi çalışmalarına devam edeceğini belirtti.


“Fındıklar yarıya indi”

Yapılan arazi çalışmaları sonucu, fındıkta tahmin edilen rekoltenin çıkma olasılığının çok az olduğunu söyleyen Cörüt; “Rekolte açıklamasından sonra hava sıcaklıklarındaki ani yükselişle birlikte fındıkta dökülmeler başladı. Rekolte açıklamadan önce ölçüm yapılan bahçelerde fındıklar yarıya indi. Fındıkta çok ciddi hastalıkların meydana geldiği görüldü. Külleme ve bakteriyel yanık fındığı olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluk bütün bölgelerde gözlemleniyor. Rekolte açıklamasının ardından yüzde 20-30 civarında bir zayiat görülüyor. Açıklanan rekoltede yüzde 30 civarında düşüş olacak. Altınordu Ziraat Odası fındık çuvala girene kadar takipte olacak.” dedi.

24-25-26 Temmuz’da yapılan arazi çalışmalarına katılan Altınordu Ziraat Odası Tarım Danışmanları Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Bayhan ve ekibi Karaaç Mahallesi, Kuylu Mahallesi, Bayadı Mahallesi, Yağızlı Mahallesi, Kızılhisar ve Burhanettin Mahallelerinde yapılan inceleme neticesinde fındıkta çok ciddi hastalıkların var olduğunu gözledi.

Altınordu Ziraat Odası Tarım Danışmanları Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Bayhan ise, külleme ve baktariyel hastalıkların rekolteye çok ciddi etki ettiğini, fındığın çuvala girmeden gerçek rekoltenin ortaya çıkmayacağını söyledi. Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

 

 

Editör: Haber Merkezi