“Ustalık eserim” dediği 3. şiir kitabını okurların beğenisine sunan Musa İşleyen, 40 yıllık birikimini kitaplara aktarmaya devam ediyor. Edebiyat öğretmenliğinden emekli olduktan sonra tüm yaşamını sanata ve şiire ayıran İşleyen, son kitabının imza gününde, kitabını ve şiire olan ilgiyi anlattı.

3. şiir kitabınız “Gün Doğmak Üzere”nin diğer iki kitaba göre farkı nedir?

M. İ. : 3. şiir kitabım “Gün Doğmak Üzere” diğer iki kitaptan biraz daha farklı.  Öncekilerden olgun ve nitelikli. Süleymaniye nasıl Mimar Sinan’ın ustalık eseriyse, son kitabım da benim ustalık eserim.

Bu kitapta şiir anlayışı olarak ne tür şiirler var?

M.İ. : Modern şiir ve halk şiirinden harmanlanmış yeni modern diyebileceğimiz türde şiirler var kitapta. Okurların bu şiirleri okuduğu zaman yorumlarının olumlu olacağını düşünüyorum. Çünkü ilk iki kitapta hep olumlu yorumlar aldım. Bu kitabım daha nitelikli olduğu için daha güzel yorumlar bekliyorum. Şiirlerimin çoğu nitelik olarak özdeyiş niteliğinde. İmgeli, simgeli şiirler pek yok. Kitaplarla düşüncelerimi yansıtıyorum. Lirik  tarzda şiirlerim çok azdır, genellikle didaktiktir.  Bunun demenin, fıkranın yerini tuttuğu kanaatindeyim.

Şiir haricinde başka türlerde de kitap yazmayı düşünüyor musunuz?

M.İ. : Deneme ve fıkra türünde de yazılarım var. Bu yazılardan güncelliğini koruyanları da kitaplaştırmayı düşünüyorum. Birden bire sanat hayatımda yoğun biçimde eser vermemin sebebi emekliye ayrılmamdır. Emekliye ayrıldıktan sonra iki yıl içinde bu 3. eser. Bu bir anlamda 40 yılın birikimi. Çalışma hayatımız çok yoğun olduğu için sanata pek yer vermemiştik. Emekli olduktan sonra bir anlamda sanatta yoğunlaştık. 4 yılda 3. eser olması da bunun gereğidir.

Günümüz şiirini ve gençlerin şiire yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

M. İ. : Gençlerde şiir kültürü, şiir okuma hevesi ne yazık ki yok. Bunun da sebebi ikinci yenilerin anlayışıyla şiir yazılması. İmgeli, simgeli, anlamı kapalı şiirler yazıldığı için gençler okuyup da anlamadığı zaman bir daha şiir okumak içlerinden gelmiyor. Günümüzde şiire ilginin çok iyi olduğunu söyleyemem.

Bir sonraki ne  kitap ne zaman çıkacak?

M. İ. : Bu nitelikte yine iki şiir kitabı hazır. Bunları da önümüzdeki yıllarda yayınlamayı düşünüyorum. Şiirin okuyucusu pek olmadığı için üst üste kitap yayınlamak pek ilgi görmüyor. 40 yıllık bir birikim var. Onları derleyip, topluyorum. Yakın zamanda bu eserlerimi de kitap halinde göreceksiniz. Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Röportaj

 

Editör: Haber Merkezi