Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanmıyorsanız ve bu durumu bildirmemişseniz borçlu durumuna düşüyorsunuz. Borçtan kurtulmak için yapılacak gelir testi için ise bu gün son.

1 Ocak 2012'de torba yasa ile yürürlüğe giren ve tüm Türkiye'yi kapsayan Genel Sağlık Sigortası için bugün son gün. Yasa Kapsamında çalışmayan ya da öğrenci olmayan herkesin prim borcu ödemesi gerekiyor.Yani bir kişi sağlık sigortası sisteminin dışına düştüğü andan itibaren borçlanmaya başlıyor fakat bundan çoğu insanın haberi bile yok.

Çalışmıyorsanız, birisinin üzerinden sağlıktan yararlanmıyorsanız ya da okumuyorsanız SGK'ya borçlanmış oluyorsunuz. Öğrenciler için de tehlike bitmiş değil. Her sene okuldan öğrenim belgesi alıp, SGK’ya verilmezse yine otomatik olarak kişi borçlu duruma düşüyor.

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel, bu borçtan kurtulmak için gelir testi yaptırmak gerektiğini belirterek, “Gelir testi için bu gün son gün. Bu yasa hiçbir sağlık güvencesi olmayan, 18 yaşını geçmiş herkesi kapsar ve şartlara göre zorunludur. Bu kapsamda olup da hiç müracaat etmeyenler veya gelir testi yaptırmayanlar bugün Valilik Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına müracaat edip mutlaka gelir testi yaptırmalılar.” dedi.

Borç tamamen silinebilir

Gelir testine göre borcun silineceğini ya da azalacağını ifade eden Yüksel; “Daha önce gelir testi yaptırmış Genel Sağlık Sigortası’na ödeyeceği prim belirlenmiş fakat bu primleri ödememiş olanların ise yapılandırmadan faydalanıp gecikme faizinin bir kısmından kurtularak borçlarını taksitli ödemek istiyorlar ise bu durumda olanlar için de son müracaat tarihi 30 Nisan 2015. Test sonucunda, aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden (400 liradan) az olanların borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulmak mümkün olacak.” diye konuştu.

En yüksek 288 TL’den başlıyor

Gelir testi için son başvuru gününü kaçıranların ise bu parayı ödemek zorunda kalacağını belirten Yüksel, şöyle devam etti: “ Teste gitmeyen kişiler her ay en yüksekten 288 TL borçlanıyor. GSS tescili yapıldığı halde, gelir testi yaptırmak için öngörülen sürenin dışında başvuruda bulunan kişilerin, tescil başlangıç tarihinden gelir testinin sonuçlandığı tarihe kadar, aile içerisindeki kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin 2 katından fazla olduğu kabul ediliyor ve primleri bu seviye esas alınarak tahakkuk ettiriliyor. GSS’den kaynaklanan borcun aslının tamamının 1 Haziran’a kadar ödenmesi halinde, bu alacaklar için herhangi bir faiz istenmeyecek. Peşin ödemeyi tercih edenlerin, yapılandırılmış borcun tamamını ilk taksit ödeme süresi içinde ödememeleri halinde, bir takvim yılı içinde 2’den fazla taksit ihlali oluşmadan önce talepte bulunmaları ve cari ay primleri yönünden 2’den fazla ödeme yükümlülüğünün ihlal edilmemiş olması kaydıyla, başvuruları taksite çevrilecek.” Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel

 

 

 

Editör: Haber Merkezi