Domuz sürülerinin fındık bahçelerinde fındık dallarını kırarak mahsulleri yemesi, çiftçiyi mağdur ediyor. Fındık bahçelerinde sürüler halinde görülen yaban domuzlarına karşı bahçesini korumaya çalışan çiftçi, domuzların her geçen yıl sayılarının arttığını belirtiyor.

Fındık bahçelerinde domuz gibi zararlı hayvanların verdiği zararı engellemeye çalıştıklarını belirten vatandaşlar, yetkililerden yardım bekliyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İshak Yılmaz, Ordu'da yaban domuzu popülasyonunun köylerden şehirlere göçün fazlalaşmasıyla arttığını belirterek, fındık üreticisinin domuzlar yüzünden mağdur olduğunu söyledi.

“Yaban hayvanlarının sayısı arttı”

Sadece domuz değil, diğer yaban hayvanlarının popülasyonunda da geçtiğimiz yılara oranla ciddi artış yaşandığını ifade eden Yılmaz; “Fındık bahçelerine zarar veren yaban domuzlarına karşı tedbir amaçlı, avlanmamak kaydıyla Milli Parklara başvuran vatandaşlara tüfek taşıma belgesi veriyoruz ama sadece fındık bahçelerinde kullanmak üzere bu belgeyi veriyoruz. Mahsulünü ve kendini  korumak amaçlı vatandaşımız bu taşıma belgesini kullanabilir. Üreticimiz, yaban hayvanını tarlasına zarar verirken gördüğünde muhakkak tedbirini almak zorunda. Ama hayvanlar doğal ortamlarında rahatsız edilmemeli.” diye konuştu.

Üreticilerin, fındığın domuzlar tarafından yendiği veya fındık dallarının kırıldığını, hasar gördüğünü tespit ettikleri alanlarda sırayla nöbet tutabileceklerini ifade eden Yılmaz; “Özellikle ağustos ayı fındıklar dökülmeye başlıyoruz. Domuzun da fındığa en yoğun zarar verdiği zamanlar bu dönemler. Üreticilerimiz bu dönemlerde tüfek taşıma belgesi alabilirler. Bahçede nöbet tutarak, mahsullerini koruyabilirler” dedi.
Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

Editör: Haber Merkezi