Kokarca adı ile bilinen zararlı ilimiz fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunuyor. İlimizde daha çok fındık zararlısı olarak bilinen bu zararlıya karşı uzmanlar kimyasal mücadele önerdiler.

 

Nasıl zarar veriyor

 

"Zarar biçimi, fındığın değişik gelişme dönemlerine bağlı olarak 4 şekilde ortaya çıkar. Normal iriliğe ulaşıncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler "sarı karamuk", normal iriliğe ulaştıktan iç dolduruncaya kadar geçen dönemde zarar gören meyveler ise "kara karamuk" olur. Meyveler iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur."

 

Kaliteye de düşürür

 

"Karamuk ve şekilsiz iç biçiminde zarar gören meyveler dökülmekle birlikte, lekeli içler dökülmezler. Zararlı böylece hem ürün kaybına(karamuk, şekilsiz iç) ve hemde ürün kalitesini olumsuz yönde etkileyen emgili iç (şekilsiz lekeli iç) oluşumuna neden olurlar.

Zararlı ilimiz fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunmaktadır."

 

 İlaçlama tekniği

 

"Erginlere karşı yapılan uygulamalar kaplama bir ilaçlama gerektirmez. Ancak nimflerin çok az haraketli oluşu nedeniyle temmuzun ilk yarısında yapılacak ilaçlamada tam bir başarı sağlamak amacıyla bütün bahçenin kaplama şeklinde ilaçlanması gerekmektedir.

Uygulamanın değerlendirilmesi amacıyla, ilaçlamalardan 7 gün sonra, ilaçlama öncesinde yapıldığı gibi kontrol edilerek ortalama 10 Ocaktaki zararlı sayısı bulunur. Ocak başına düşen ortalama nimf sayısı 1'in altında olmalıdır."  Ordu YORUM

 

Editör: Haber Merkezi