Fatsa-Ünye sınırında Yukarıbahçeler’de beş yıldır Altıntepe Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen siyanürle altın ayrıştırması işletmesi kapasite artırmaya çalışıyor.Kapasite artırımı için başlatılan “halkı bilgilendirme toplantısı”na Ordu Çevre Derneği, Fatsa ADD temsilcileri ve çevre mahallelerden yurttaşlar katıldı.

Toplantıda şirket yöneticileri ve işçilerinin yoğunluğu dikkat çekti. Şirket mühendisinin yaptığı sunumdan sonra katılımcıların soruları ve konuşmaları sırasında karşılıklı atışmaların başlaması üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlisi toplantıdan atma tehdidinde bulunması da tepkiye neden oldu.

Siyanür tehdidi devam edecek

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül söz alarak, "Bir hafta önce çıkan gazetede lise öğrencisi deney amaçlı internetten 5 miligramlık siyanür alıyor. Evde deney yapma sırasında aile vefat ediyor kendisi komada haberi çıktı. Siyanürün ne kadar tehlikeli olduğunun kanıtıdır. Siyanürle altın ayrıştırması gelişmiş ülkelerde yapılmıyor. Bu şirket beş yıldır burada 14 yıl daha burada olacağını belli eden ÇED girişimi var. Bu şu demektir 50-60 yıl daha burada.. Maden çevresindeki köylerin yok olacağı, göç edileceği anlamına gelmektedir. Çıkan altın binlerce ton olsa da yasa gereği çıkarılan altının şirketin bildirmiş olduğu oranın yüzde biri devlete vergi olarak veriliyor. Altının yurtdışına çıkarma olanağı da var." diyerek uyarıda bulundu. Haber Merkezi

 

 

Editör: Haber Merkezi