Altıntepe Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından Ordu ili Fatsa ilçesi Bahçeler Mahallesi civarında siyanürle altın ayrışması yapılıyor. Bölgede beş yıldır devam eden çalışmalar sırasında toprak kaymasının yanında su kaynaklarının da zarar gördüğünü dile getiren Eren Atasoy, “Yıllardır ormanlarımız, sularımız etkilendi. Zehirlenen topraklar dağ gibi büyüdü. Siyanürün tehdidi altında yaşıyoruz. Buna rağmen yeniden kapasite artırımı yapmak istiyorlar. Başka çalışmalar da var. Yukarıtepe Kömürlükte ve Çötelli’de yapılan sondaj çalışması nedeniyle orman ve su kaynakları zarar gördü.” diyerek kapasite artırımına karşı olduklarını ifade etti.

 

İşletmeyi gören korkuyor

 

30 Mayıs 2019 tarihinde Fatsa Yukarıbahçeler Mahallesi’nde saat 11.00’de yapılacak olan  “halkı bilgilendirme toplantısı” hakkında değerlendirmede bulunan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Siyanürle altın işletmesini yakından biliyoruz. Toprağı, suyu, havayı kirleten bir çalışma biçimi. Tüm canlıları tehdit emektedir. Etkisi geçmeyen ve her an tehlikesiyle karşılaşma durum var. Var olan biçimiyle tarıma ve canlı yaşamını tehdit eden çalışmanın kapasitesi artırılmak isteniyor. B kabul edilemez. Dernek olarak halkımızla birlikte sağlığımız, geleceğimizi tehdit eden bu çalışmanın büyütülmesine karşı çıkışımızı toplantı yerinde de dile getireceğiz.” dedi.

 

Turnasuyu da tehdit altında

 

Turnasuyu Irmağı’nında da HES yapılmak istendiğini belirten Gönül, “29 Mayıs 2019 tarihinde de Turnasuyu Irmağında yapılmak istenen HES için “halkı bilgilendirme toplantısı” yapılacak. İki kez mahkeme kararı ile HES’in “ÇED Gerekli Değildir” kararı bozuldu. Israrla yeniden girişimde bulunuyorlar. Bunu da engelleyeceğiz. Turnasuyu Vadisi’nin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.” dedi. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi