Cumhuriyet Halk Partisi Ordu milletvekili İdris Yıldız Fatsa’da siyanürle altın arama konusunu Meclise taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu milletvekili İdris Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce tarafından yazılı olarak cevaplanması istemi ile aşağıda ki soruları sormuştur.
Milletvekili Yıldız, son günlerde gerek Ordu gerek Türkiye kamuoyunun gündemini meşgul eden kurban bayramı öncesi konu ile ilgili Fatsa da miting yapılan siyanürlü altın aramaya tepki gösterilmişti. Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyan Milletvekili Yıldız aşağıda ki soruları ilgili bakana sormuştur.
2002-2014 yılları arasında altın madeni arama sahası ile ilgili olarak kaç adet çevresel etki değerlendirme raporu (ÇED Süreci) tamamlanmış ve bunlardan kaç adedi olumlu, kaç adedi olumsuz sonuçlanmıştır? Yıllara ve bölgelere göre dağılımı nasıldır? 
Yıllar içindeki tecrübelere bakıldığında altın arama faaliyetlerinin çevreye ciddi zararlar verdiği görülmüştür. Fatsa`da kısa sure önce başlatılan altın arama faaliyetinden dolayı oluşacak doğa tahribatı ve buradaki canlı hayatının yok olma gerçeği hesaba katılmış mıdır? Faaliyetlerin insan sağlığına ilişkin riskleri ile ilgili bir değerlendirme yapılmış mıdır? Altın madeni ocağının neden olacağı; doğaya, çevreye, turizme, tarihe vereceği zararlar hangi önlemlerle karşılanacaktır?
Ülkemizde siyanürle altın aranılan bölgelerde incelemelerde bulunan, bilimsel araştırmalara imza atan bilim insanlarının ortaya koyduğu bilimsel tespitler birçok olumsuzluğa işaret etmektedir. Bunlar 
-Doğal yerleşik ve endemik türlerin yok edilmesi,
-Maden çevresinde ekolojinin olumsuz yönde etkilenerek bozulması,
-Katı, sıvı ve gaz atıkların olumsuz etkileri yanı sıra işletme sonrası gözlemlenen kalıntıların ve harabe görüntüsünün yarattığı estetik kayıplar,
-Yer altı sularında kalite düşüşü ve/veya kirlilik artışı,
-Hava kirletici emisyonlar,
-Tehlikeli ve zararlı kimyasalların yarattığı riskler,
-Tehlikeli ve zararlı kimyasalların taşıma, depolama ve kazalar sonucu ortaya çıkartacağı sorunların taşıdığı yüksek riskler,
-İşletme bölgesinde ve çevrede yaşayanların sağlık problemleri
Yukarıda sıralanan ve ülkemizin diğer bölgelerinde görülen bu olumsuzlukların Fatsa`da yaşanmaması için Bakanlık olarak hangi tedbirleri almış bulunmaktasınız? 
 
Madencilikte siyanür türü kimyasalların kullanımının ciddi sonuçları bulunmaktadır. Türkiye’de ve dünyada sızma, taşma veya çökme nedeniyle meydana gelen çok sayıda örnek bulunmaktadır. Bu örneklerde maden firmalarının hiçbir zaman sızıntıyı kabul etmediği görülmektedir.  Sözü edilen riskler bağlamında altın arama alanlarının denetimi, ekolojik dengenin korunması yer altı ve yerüstü sularının kirlenmesinin önlenmesi için Bakanlık olarak ne gibi tedbirler alınmaktadır? 

Fatsa`da projelendirilen maden sahasının alanı ne kadardır? Maden işletilmesi için açılacak yüzey alanının bitki dokusu; ağaç türü, yaşı ve sayısı konusunda her hangi bir çalışma var mıdır? Fatsa`da gerçekleştirilen altın arama faaliyeti için bölgede kaç adet ağaç kesilmiştir? 

Fatsa`da yapılan altın arama faaliyeti ile ilgili kararlar tamamen masa başında ve Ankara’da mı yapılmaktadır? Bölge halkının görüşleri ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri ve önerileri surece neden dahil edilmemektedir?Haber Merkezi 

Editör: Haber Merkezi