Soydan açıklamalarına şu şekilde ifade etti;"Melbourne kentinde, Dünya Kabuklu Yemiş ve Kurutulmuş Meyve Kongresi’nde, “Türkiye’de 2014 yılında 500 bin ton fındık rekoltesi  tahmin edilmektedir” açıklaması zamansız ve talihsiz bir açıklamadır."

Sözlerine devam eden Soydan;"Bölgemizde 29-30 Mart tarihlerinde yaşadığımız aşırı don olayından sonra özellikle ilimizde 200-250 mt rakımdan sonra fındık tamamen zarar görmüştür. Bundan dolayı bölgemiz fındıkta ciddi bir rekolte düşüklüğü yaşayacaktır. Bazı kurumların ve yetkililerin şu anda fındık rekoltesi ile ilgili yapmış oldukları açıklamalar fındık sektörüne ciddi şekilde zarar verecektir. Bu açıklamalardan dolayı üretici, sanayici, ihracatçı önünü göremeyecektir.

Bugünlerde Türkiye’de 500 bin ton fındık var demek fındık piyasasını  manipüle etmeye çalışmaktır. Çünkü rekolte tahmini ilgili kurumlardan bir komisyon oluşturarak bilimsel bir çalışma yapılarak açıklanır. Bu komisyonda Üniversite, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Fındık Araştırma Enstitüsü ve Fiskobirlik temsilcileri bulunmaktadır. Bu komisyon, kuraklık olasılığını da göz önüne alarak en erken 20 Hazirandan sonra rekolte çalışması için sahaya çıkar. Rekolte komisyonu   Rizeden  Sakaryaya kadar olan  il ve ilçelerdeki belirli fındık bahçelerinde gerekli çalışmaları yaparak  tahmini rekolteyi belirler. Bu bilimsel çalışmanın dışında yapılan hiçbir rekolte tahmini gerçeği yansıtmayacaktır. Bölgemizde yaşadığımız bu don olayından sonra bölgemiz hassas bir süreçten geçmektedir. Özellikle   yetkililerin bölgemiz ekonomisi için spekülatif açıklamalardan kaçınması gerekir."dedi.Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi