Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın bu seneki bal rekoltesinin geçtiğimiz yıllara göre az olacağını belirtti. Aydın, mahsulün azlığından dolayı bu sene üreticinin ciddi anlamda sıkıntı çekeceğini fakat arıcıların buna karşı direnmeleri gerektiğini vurguladı. Necati Aydın ayrıca Ordulu arıcıların Ekim’in sonuna kadar Ordu’ya döneceklerini ifade etti.
Bal düştü, kolini arttı
Rekoltenin azlığına oranla koloni sayısının arttığını bildiren Başkan Necati Aydın, “Bu seneki balda azalma var ama kolonide yüzde 41’lik bir artış var. Bu sevindirici bir durum” diye konuştu. Sezonun yavaş yavaş açılmaya başladığını söyleyen Aydın, “Bal piyasa fiyatı geçen seneye göre açıldı. İlerleyen zamana doğru fiyatların artmasını bekliyoruz. Fiyat artmazsa arıcılar bundan olumsuz etkilenir” ifadelerini kullandı. 


“Bu yılki fiyatın yüksek olması normal”
Yıllık üründeki azalmadan dolayı bu seneki bal fiyatın yükselebileceğini kaydeden Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı, “Bu sene rekolte beklenenin altında olduğu için fiyat yüksek olabilir. Olumsuz hava koşullarından dolayı arıcılar geçtiğimiz senelere göre fazla masraf yaptı. Hem düşük rekolte hem de artan masraflar nedeniyle bu yılki fiyatın artması normal.” şeklinde konuştu.
“Direnmeleri lazım” 
Arıcıların Eylül’ün 15’inden sonra Ordu’ya dönüşünün başlayacağını açıklayan Necati Aydın, “Sezon yavaş yavaç açılsa da dönüş Eylül’ün ortalarına doğru olur. Ekim’in 15’i gibi herkes döner diye düşünüyorum. Bir kısım arıcımız Çam Balı için Muğla’ya gidecek. Bu sene bal maliyetinin üzerinde olacağı için üreticilerimizin direnmeleri gerekir. Direnemezlerse seneye işleri bir hayli zorlaşır” dedi. 

Editör: Haber Merkezi