CHP Ordu İl Başkanı Yusuf Furtun, Artvin İl Başkanı Ahmet Biber, Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Giresun İl Başkanı Fikri Bilge, Samsun İl Başkanı Mehmet Kundak, Tokat İl Başkanı Ali Menekşe, Çorum İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, Amasya İl Başkanı Reşat Karagöz, Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç ve Bayburt İl Başkanı İbrahim Kaldırımoğlu tarafından ortak yapılan açıklamada “Yağmur Karadeniz'in doğasıdır. Ama sele bağlı felaketlerin çoğu bilime ve tekniğe aykırı uygulamalar ve bu konuda yapılan eleştirilere kulak tıkamaktır” denildi. 

Açıklamada şunlar ifade edildi: "Gün geçmiyor ki yoğun yağmurlar sonucu bir sel ve heyelan nedeniyle oluşan afet haberleri gelmesin. Orta ve Doğu Karadeniz bölgemiz bu konuda son 100 yılda çok afetler yaşamış,300 den fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiş yüzlerce insan konutlarından nakledilmiştir. Gelinen bu noktada halen daha sel ve heyelanlardan dolayı acılar ve travmalar yaşanıyor olması gerçekten çok düşündürücü ve içler acısı bir durumdur.

Samsun -Hopa arası 600 km sahil yolunun taşla doldurulması, yol kodunun yerleşim yerlerinin üstünde kalması, dere ile Deniz arasına set çekilmesi, çarpık ve kontrolsüz yapılaşma, akarsu yataklarının daraltılması ve bu alanların imara açılması, su akış yollarının doğal yapısının bozulup betonlaştırılması, bitki örtüsünün bozulması gibi birçok nedenlerden dolayı her yağmur sonrası sel ve heyelan olayı yaşanmaktadır. Yağmur Karadeniz'in doğasıdır. Ama sele bağlı felaketlerin çoğu bilime ve tekniğe aykırı uygulamalar ve bu konuda yapılan eleştirilere kulak tıkamaktır. Tabiata karşı koymak yerine ona uygun hareket etmenin daha doğru olduğunu belirtmek isteriz. Yaşanan felaket nedeniyle bir vatandaşımız yaşamını yitirmiş, vatandaşımızın emeği ve geçim kaynağı olan yüzlerce ton fındık denize dökülmüş ve maddi kayıplar yaşanmıştır. Felakette yaşamını yitiren vatandaşımıza Allahtan rahmet yakınlarına ve ailesine başsağlığı dileriz.

Aşırı yağışlar Rize ilimizde de etkili olmuş aynı yapılaşmalar nedeniyle yaşanan felaket sonucunda maddi kayıplar yaşanmıştır. Vatandaşlarımızın uğramış olduğu zararlar gerçek bedelleri üzerinden ve geciktirilmeden ikinci bir mağduriyet yaşattırılmadan karşılanmalıdır. Ayrıca yeni felaketlerin yaşanmaması için bilime doğaya ve tekniğe uygun önlemler bir an önce alınmalıdır…

CHP Karadeniz İl Başkanları olarak Ordu halkımızın uğramış olduğu zararların geciktirilmeden karşılanması ve yaraların sarılması için yapılacak olan çalışmaların bir an önce gerçekleştirilmesinin takipçisi olacağız." Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi