Çevre-ekoloji alanında mücadele veren dernek ve platformlar, ‘Elektrik Piyasası Kanunu’nda’ yapılan değişikliğin Türkiye genelinde kültür-tarih değerlerinin yanında doğal yaşam alanlarının yok edilmesine neden olacağını belirten bir açıklama yayınladı. Açıklamada, değişiklik ile enerji şirketlerinin mutlak egemenliğinin sağlanmış olacağı vurgulandı.

 

Açıklama şu görüşlere yer verildi: "Enerji Piyasası Kanunu ile enerji üretimi ve dağıtımı özel şirketlere devredilmiştir. Çevre ülkelerle ve AB ile gerçekleşen enterkonnekte sistem ile enerji nakil hatları birbirine entegre edilerek büyük bir enerji pazarı yaratılmasının tüm yasal alt yapısı gerçekleşmiştir. 76 bin MW gücünde enerji üretim kapasitesine ulaşılırken kamuya ait enerji üretim merkezleri ya hiç enerji üretmemekte ya da yüzde 10 kapasitelerle çalışmaktadır. Bunun nedeni ise uluslararası enerji pazarının henüz işlev kazanmamış olmasıdır. Pazar açılana kadar enerji üretimi şirketlerin eline verilmiş ve bu nedenle de şirketlerin her türden talebi hükümetçe emir telakki edilip uygulanmaktadır. Yeni çıkan Enerji Piyasası Kanunu bu eksende gündeme gelmiştir. Bizler çevre-ekoloji dernekleri ve platformları olarak yasanın iptal edilmesi için yasal girişimler yanında ortak mücadelenin acilliğine dikkat çekiyoruz."

 

Açıklamaya destek veren dernek ve platformlar ise şöyle: "Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği, Giresun Çevre ve Ekoloji Platformu, EGEÇEP, Karadeniz İsyandadır Platformu, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği,  Sinop Nükleer Karşıtları Platformu, Sinop Çevre Dostları Derneği, Sinop-Ayancık Çevre Koruma Derneği, Yaylaların Kardeşliği Platformu, Loç Vadisi Koruma Platformu, Tüm Köy Sen, Kuzey Ormanları Savunması" Ordu Yorum

Editör: Haber Merkezi