Engelliler Konfederasyonu Ordu İl Meclis Başkanı Ümit İşbakan, görüşmeye, Konfederasyon Genel Başkanı Turhan İçli ve yönetim kurulunun tamamı, atama bekleyen engellileri temsil eden bir kişinin katıldığını söyledi.

 

İşbakan, görüşmede Bakana, kimi uygulamadan kimi mevzuattan kaynaklanan birikmiş sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir dosya sunduklarını belirterek; “ Mart ayından beri change.org üzerinden sürdürdüğümüz ve muhtaçlık aylığı ile evde bakım ücreti ödemelerinde hane içinde fert başına düşen gelir yerine , engelli bireyin kendi gelirinin esas alınmasını isteyen 78 bin imzayı içeren doküman ile change.org üzerinden sürdürdüğümüz kampanya görüntüsünün çıkıntısını Sayın Bakana teslim ettik. Sunduğumuz dosyada engellilerin 50’ye yakın talebi önem ve ivedilik sırasına göre yer almıştı. Bakana 17 Eylül 2018 tarihinde yapılan görüşmedeki sözler anımsatılarak bunların hiçbirinin yerine getirilmediği ifade edildi.

Özellikle 2022 ve 2828 satılı yasa değişikliği ile taşeron işçi iken sürekli işçi kadrosuna geçirilen engellilerin erken emeklilik hakkını, erken emeklilik zorunluluğuna dönüştüren yasada değişiklik yapılmasına ilişkin taleplerimiz vurgulandı. EKPSS atamalarından söz edilerek verilen sözlerin tutulmadığı, 2019 yılında hiçbir atamanın yapılmadığı anımsatıldı. Binlerce engellinin bu yıl içerisinde atama beklediğinden, bu sayının 5 binin üzerinde olması gerektiğinden söz edildi. Özellikle atama sorunu uzun müzakerelere ve tartışmalara yol açtı.” dedi.

 

İşbakan, şöyle devam etti: “Bakan ısrarla geçtiğimiz yıl verilen sözlerin tuttuğunu, 17 Eylül den sonraki sürekçe 2500’ye yakın engellinin atamasının yapıldığını belirtirken biz Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kurumlardaki engelli kadrolarının, halen atama bekleyen öğretmen adaylarının tamamı atandıktan sonra kalan kadronun yardımcı hizmetli veya memur kadrolarına dönüştürülerek anlamlı bir atamanın yapılması gerektiği üzerinde durduk. Sayın Bakan bunun Milli Eğitim Bakanı ve Diyanet İşleri Başkanlığının işi olduğunu , onların bu yönde hareket etmesi ve Ekim ayın sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesi halinde atamaları seve seve yapacaklarını belirtti.

 

Buna karşılık biz, siz bu yönde kamuoyuna açıklama yapın, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi engelleri kadrolarını doldurmamış kurumları adres olarak gösterin, bizlerde engelleri örgüleri olarak oralar yönelip basınç yapalım.’’ Dediğimizde Sayın Bakan, hükümet içerisinde bakanlıkları birbirine düşürecek bu çeşit davranışların doğru olmadığını söyledi. Kurumlara boş engel kadrolarını Ekim ayın sonuna kadar bildirmeleri için yazı yazıldığını, bu kurum ve kuruluşlardan gelecek engelli kadrolarının anlamlı bir sayıya ulaşması halinde atama yapabileceklerini, ulaşmaması halinde atamaların önümüzdeki döneme kalacağını ifade etti. Bunun üzerine biz engelli kamuoyuna, Bakanın kesin bir söz vermediği yönünde vereceğimizi söyleyince ‘’ Böyle yaparsanız onları kışkırtmış olursunuz.’’

diyerek itiraz etti. Biz ısrarla engelliler arasında büyük bir beklenti olduğunu, atama olmaması halinde gelebilecek tepkileri kestiremediğimizi vurguladık. Buna karşılık Sayın Bakan siz isterseniz bu çeşit tepkileri engelleyebilirsiniz şeklinde ifadelerde bulundu. Bu tartışmalar sırasında sık sık atama bekleyen engellileri temsil eden kişilere söz verdik. Onlarda kısa kısa taleplerini dile getirdiler.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi