Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB’un meslek standardı hazırlanacak meslekleri belirlemesi sonrasında, tarım sektöründe meslek standardı hazırlamak üzere Meslek Yeterlilik Kurumu (MYK) ile işbirliği protokolü imzalayacaklarını bildirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye koşullarının, işgücünün mesleki yeterliliğinin objektif olarak değerlendirilmesini yeterince sağlayamadığını belirtti. Bu durumun, işsizlerin iş bulmalarını, işverenlerin de aradığı işçiyi temin etmelerini zorlaştırdığını vurgulayan Bayraktar, “mesleki yeterlilik belgeleri bulunmadığı veya mevcut belgelerin uluslararası kıyaslanabilirliliği olmadığı için, Türkiye’deki firmaların yurtdışında yürüttüğü faaliyetlerde Türk işçilerinin çalıştırılmasında güçlüklerle karşılaşılıyor” dedi.
2006 yılında kurulan Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun Mesleki Yeterlilik Sistemi’ni geliştirdiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Mesleki Yeterlilik Sistemi, eğitim-istihdam ilişkisinde yaşanan sorunların çözümünde işçi, işveren ve eğitim dünyasını bir araya getiren, sürdürülebilir bir yapının oluşturulması bakımından önemlidir. Bu anlamda MYK’nın devlet, işçi ve işveren temsilcilerini ortak bir platformda buluşturan yapısı, eğitim-istihdam ilişkisinin geliştirilmesi açısından da gerekli görülüyor. Bu amaçla, yeterlilikleri tanımlayan ve uluslararası düzeyde kalite güvencesi sağlanmış Ulusal Yeterlilik Sistemi’ni kurmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda, Mesleki Yeterlilik Kurumu sekretaryasında sürdürülen istihdam ve mesleki eğitim ilişkisinin güçlendirilmesi için Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu oluşturuldu. Kurulun 11. toplantısında Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin faaliyet alanında ihtiyaç duyulan Ulusal Meslek Standartları’nın MYK ile işbirliği yapılarak belirlenmesi konusunda karar verildi.”
TZOB STANDART HAZIRLANACAK MESLEKLERİ BELİRLEYECEK
Tarım sektöründe meslek standardı hazırlamak üzere Meslek Yeterlilik Kurumu (MYK) ile işbirliği protokolü imzalayacakları bilgisini veren Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:
“Standartların hazırlanması için TZOB’un MYK ile işbirliği yapması, ayrıca TZOB’un istihdam ve mesleki eğitim ilişkisinin güçlendirilmesi konusunda önerilerini Kurula sunması kararı alındı ve geçen günlerde çalışmalar başlatıldı. Tarım sektöründeki meslekler göz önünde bulundurularak, TZOB’un Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ve sektörde faaliyet gösteren diğer kuruluşların görüşlerini alarak, standardı hazırlanacak meslekleri belirlemesi sonrasında, TZOB ve MYK arasında ‘Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü’ imzalanacak. Belirlenen mesleki standartların yeterlik düzeyleri, Avrupa Birliği (AB) tarafından benimsenen yeterlilik seviyesine ve Avrupa Yeterlilik çerçevesine uygun olacak.”
AMAÇ NİTELİKLİ İŞGÜCÜ İSTİHDAMININ YAYGINLAŞTIRILMASI
Protokolle tarım sektöründe mesleki yeterlilik belgelerine sahip nitelikli işgücü istihdamının yaygınlaştırılmasını amaçladıklarına dikkati çeken Bayraktar, “Bunu sağladığımızda, işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, yeniliklere ayak uydurabilen kişiler tarımda istihdam edilecek. Tarımda hem verimlilik artacak hem de tüketici daha kaliteli ve sağlıklı ürüne ulaşabilecek” dedi.
Bayraktar, belirlenecek mesleki standartların bireyin kendini geliştirmesini ve meslekte ilerlemesini de teşvik edeceğini, hazırlanacak olan tarım meslekleri standartlarının tarım kesimindeki nitelikli işgücünün oluşumuna katkı sağlayacağını da vurguladı.
Kaynak: iha