Tarım Bakanı Mehdi Eker kitap yazdı. Eker görev yaptığı 10 yıllık süre içinde bir kez bile Ordu'ya gelmezken, fındık bölgesi Karadeniz ve fındık tarımına ilgisiz kaldı. 

 

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2 Haziran 2005’te oturduğu bakanlık koltuğundan, 7 Haziran seçiminden sonra veda etmeye hazırlanıyor. Tam 10 yıl bu görevde kaldı. Böylece cumhuriyet tarihinin en uzun süre görev yapan “Tarım Bakanı” olarak tarihe geçti. Bakanlığa veda etmeye hazırlanan Mehdi Eker, “Tarımdan Kültüre:Agrostrateji” adıyla bir kitap yazdı. Bu hafta raflarda yerini alan kitap, adından da anlaşılacağı üzere, tarımın stratejik bir sektör olarak ele alınması gerektiğini anlatıyor. Bakan Eker ve yazdığı kitaba ilişkin olarak Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım da bir inceleme yazısı yazdı. Ekber konuya ilişkin olarak özetle şunları kaydetti:

"Tarım politikalarını belirleyen ve uygulayan bakanlığın en tepesinde 10 yıl süreyle görev yapan Dr. Mehdi Eker, bu dönemde tarımın stratejik bir sektör olması için neler yaptı? Mehdi Eker’in, görev yaptığı 10 yıl boyunca elbette iyi niyetle ülke tarımının gelişmesi ve büyümesi için çalıştığı söylenebilir. Özellikle çıkarılan yasalar, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi, kayıt sisteminin yaygınlaştırılması gibi kimi konularda başarılı olduğu kabul ediliyor. Ancak, genel olarak bakıldığında ve 10 yıllık dönem bütünüyle değerlendirildiğinde başarıdan söz etmek mümkün mü? Bu döneme ilişkin çalışmalara not vermek gerekirse, 10 üzerinden 5 verilir mi? Bu soruyu çiftçilere sorarsanız farklı, yatırımcılara sorarsanız farklı, ithalatçılara sorarsanız daha farklı yanıt alırsınız."

 

Tarım dışa bağımlı hale geldi

 

 "AKP iktidarında, özellikle de son 10 yıllık döneme bakıldığında tarım, hiç bir zaman stratejik sektör olarak görülmedi. Tam tersine uygulanan politikalarla tarım bilinçli olarak dışa bağımlı hale getirildi. “En uzun süre görev yapan Bakan” olarak tarihe geçen Mehdi Eker, aynı zamanda “Cumhuriyet tarihinde ilk kez saman ithal eden, kurbanlık hayvan ithal eden Bakan” olarak tarihe geçti.

 

10 yıldır nenden yapmadınız?


"Sadece tarım toprakları değil, Hidro Elektrik Santralleri ile dereler kurutuldu. Mehdi Eker, kitabında, “Türkiye baklagillerin gen merkezidir” diye yazmış. Doğrudur. Fakat, Türkiye en fazla baklagil ithalatını Mehdi Bey’in bakanlığı döneminde yaptı. Kuru fasulye ithalatı için gümrük vergisi bu dönemde sıfırlandı. Nohut, mercimek ithalatı bu dönemde patladı. Dr. Mehdi Eker, bu satırları yazdıktan sonra, “Yeni Bir Tarım Paradigması” na acil ihtiyaç olduğunu söylüyor. En uzun süre tarım bakanlığı yaptıktan sonra bu tespiti yapmak önemli. Fakat, sormak gerekir, bu kadar acilse, 10 yıldır görevdeydiniz neden yapmadınız?"

Ordu YORUM
 

 

Editör: Haber Merkezi