Perşembe ilçesi, Çaka mevkiinde İsmet Erçal tarafından yapılması planlanan "Andezit Blok Mermer Ocağı" projesi ile ilgili olarak bölgede yaşayanların Ordu Valiliğinin ÇED Gerekli Değildir kararının iptali istemiyle açtığı dava sonuçlandı.

 

Ordu İdare Mahkemesi 25 Mayıs 2016 tarihli kararında, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” denilerek kararı iptal etti.

           

"Ayrıntılı değerlendirme yapılmıyor"

 

3 Temmuz 2015 tarihinde açılan davada davacılar, davalı idarece verilen “ÇED Gerekli Değildir" kararının şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden hukuka aykırı olduğu, proje alanının tamamı için çevresel etki değerlendirmesi yapılmadığı, sağlıklı çevrede yaşama hakkının ve bölgenin geçim kaynağını oluşturan balıkçılık ve fındık tarımının projeden olumsuz etkileneceği iddialarıyla iptalini istediler.

 

Mahkemenin verdiği kararda “… vatandaşların ortak varlığı olan çevrenin korunması, iyileştirilmesi, kırsal ve kentsel alanda arazinin ve doğal kaynakların en uygun şekilde kullanılması ve korunması hususlarının amaçlandığı anlaşılmaktadır. Bu durumda; ruhsat alanı 87,33 hektar olan ve Yönetmelikte belirtilen 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsadığı anlaşılan faaliyet konusunun ÇED sürecine tabi olduğu ve "çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir" kararı verilemeyeceği açık olup,  3,33 hektarlık alan için düzenlenen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”denildi. Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi