Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından organize edilen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü etkinliğine 81 ilden yüzlerce çiftçi ve çiftçi temsilcileri katıldı. Dünya çiftçiler gününde binlerce çiftçi Ankara'da buluştu.

 

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar; “Çiftçilerimiz kazanamıyor. Tüketicimiz makul fiyatlarda ürün satın alamıyor. Üretenden tüketenden çok aracılar kazanıyor. Bunun sorumlusu da aracılardır. Şu anda hükümet bununla ilgili çalışma yapıyor. 450 bin üreticiyi ilgilendiren Fındık ile ilgili hükümet adımlarını attı. Şu anda TMO aracılığıyla müdahale alımları yapılıyor” dedi.

 

Bayraktar, Türkiye'nin fındık üretimi ve ihracatında dünyada tekel olmasına rağmen fiyat istikrarı sağlanamadığına da dikkati çekerek, "Fındık üreticileri TMO'nun fındık alımına devam etmesini istiyor. Devletimiz fındığa sahip çıksın." ifadelerini kullandı. Çaykur'dan da üretici için iyi bir fiyat beklediklerini açıklayan Bayraktar, Rusya'nın ambargosunun domates üreticilerini mağdur ettiğini, sorunun bir an çözülmesini istediklerini söyledi. Diğer ürünler ve hayvancılık sektörünün sorunlarına da değinen Bayraktar, Türkiye'de aile işletmelerine destek verilmeden tarımın ve hayvancılığın geleceği olamayacağını savundu. "Mutlaka üretim planlaması yapılmalı" Mazot desteğinin en kısa zamanda uygulamaya geçmesini istediklerini ifade eden Bayraktar, "Gübrede ve yemde KDV indirimi oldu ama döviz kurlarındaki artışın etkisiyle görülen zamlar nedeniyle bu indirimden üreticiler faydalanamadı. Bizim talebimiz KDV indiriminin doğrudan çiftçimize verilmesidir." diye konuştu. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi