Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, TMO aracılığı ile fındığa müdahale alımında bulunulması konusunun yanlış bir tutum olduğunu söyledi.


“Türkiye’nin stok değerine ihtiyacı var”

2009’dan beri doğrudan destek sistemi ile ilgi bir takım sorunlar olduğunu dile getirdiklerini belirten Bayraktar; “Bütün kurumlar doğrudan destek devam etsin diye veryansın ediyor. Hükümet doğrudan desteği müdahale alımına alternatif olarak ortaya koydu. Müdahale alımının alternatifi yoktur çünkü dünyada Türkiye fındıkta en önemli üretici. Dolayısıyla piyasayı kontrol etmesi ve yönlendirmesi açısından daha da önemli. Dünya piyasalarını kontrol açısından mutlaka Türkiye’nin stok değerine ihtiyacı var. Bu da doğrudan destek sistemi ile karşılanmıyor. Bu, ancak müdahale alımı sonucu oluşur. Maalesef her sezon açılışında kimse bu doğrudan destek sisteminin neye hizmet ettiğini anlamadan hareket ediyor. Müdahale alımını üreticiye alternatif olarak sunmak doğru değil.” dedi.

“Bile bile lades”

Doğrudan destek ve serbest piyasanın sanayiciler tarafından desteklendiğini, 2009’da serbest piyasayı bastıran sanayicilerin aslında samimi olmadığını belirten Bayraktar; “Bu insanlar 2010, 2011 ve 2012’de TMO’nun kapısına gidip, devlet piyasaya müdahale etsin, fındık versin dediler. Dolayısıyla bütün bunların konuşulması gereken zamanlar sezon başlarıydı. Kamuoyuna şirin gözükmek, popülist politikalar yapmak için her sıkışıldığında bu tür konular gündeme getirilir, sonra da unutulur gider. Devlet müdahale alımı yapacaksa, FİSKOBİRLİK dururken TMO yapacak demek doğru bir tutum değilim. TMO bu alımı yapsın demek bile bile lades demektir. Bile bile yanlış yapmanın anlamı yok.” diye konuştu.

“Üreticiye ihanet”

Eğer müdahale alımı olacaksa FİSKOBİRLİK’in buna her zaman daha fazla hazır olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti; “Devletin doğrudan destek adı altında verdiği para 7 katrilyonu buldu. Devlet tabii ki üreticiye destek versin ama 7 katrilyon para harcanıyor, bu projeye başlanırken ortaya bir takım hedefler koyuluyor ve yine de müdahale alımı olsun mu deniyor. Bunu yapanlar üreticiye ihanet ediyor demektir.”
Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

 

Editör: Haber Merkezi