AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Ordu'da bulunan ziraat odası başkanları ile bir araya geldi. AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, TMO’nun fındık alımlarına aralıksız devam ettiğini belirterek, TMO’nun bugüne kadar Ordu’da yaklaşık 25 bin ton, ülke genelinde ise yaklaşık 80 bin ton fındık alımı yaptığını söyledi.
TMO'nun üreticinin elindeki tüm fındığı alacağını belirten Gündoğdu; "Sayın Bakanımız ne kadar fındık varsa sonuna kadar alınacağını açıkladı. bu yıl üreticiyi yalnız bırakmamak için, rekolte bu yıl yüksek TMO devreye girmeli denildi ve TMO devreye girdi. geçmiş dönemde bir kurumumuz fındık 2 buçuk 3 lirayken 7 lirada fındık alacağını açıladı ve aldığı fındığın parasını ödeyemedi. Üretici mağdur oldu. Böle bir olayı TMO üzerinden asla yaşamak istemiyoruz bu yüzden fındığı devletin bütçesine uygun gördüğü rakamdan alıyoruz." dedi.
"TMO aldığı fındığı iç piyasaya satmayacak"
Gündoğdu, özel sektörde bazı kesimlerin TMO’nun aldığı fındığı belli bir süre sonra ucuz fiyatla iç piyasaya satmasını beklediğine dikkat çekerek, “Şimdi birileri bekliyor. TMO nasıl olsa fındığı 10 liradan alıyor. Belli bir süre sonra 7-8 liradan satışa çıkarır diye düşünüyor. Hiç kimse boşuna heveslenmesin. TMO aldığı fındığı iç piyasaya satmayacak. Bugüne kadar ihracatı hep özel firmalar yaptı. Kesin bir karar değil ama yaptığımız görüşmeler sonunda belli bir noktaya geldik. TMO’nun aldığı fındık ya TMO ya da Fiskobirlik üzerinden dış piyasaya ihraç edilecek. Tekeli ortadan kaldırmanın tek yolu budur. Şuana kadar alınan fındık 25 bine yaklaştı. Türkiye genelinde alınan fındık da 80 bin tona yaklaşıldı.” açıklamasında bulundu.
"80 bin tona yakın fındık alındı"
TMO’nun Ordu'nun her ilçesinde alım yaptığını ifade eden Gündoğdu, “TMO’ya fındığını veren üretici bir hafta sonra parasını alıyor. Kamuoyunda ve sokak enformasyonunda ocak, şubat ayına randevu verildiği iddiaları doğru değildir. TMO, alım depolarını ve ekip sayısını arttırdığı için en kısa sürede fındık alımını yapıyor. TMO’dan randevu alan üreticinin yüzde 60’ı fındığını götürüyor, yüzde 40’ı götürmüyor. Bu sebeple Kasım ayına randevu alan bir üretici isterse Ekim ayında da fındığını TMO’ya götürebilir.” diye konuştu. Haber Merkezi/Neşe Çakar
Editör: Haber Merkezi