Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımı konusunda konuşmak için henüz erken olduğunu dile getirerek, önümüzdeki zamanda her şeyin netlik kazanacağını dile getirdi.

Fındıkta serbest piyasa ekonomisi ve  alan bazlı desteğin bir devlet politikası olduğunu dile getiren Sevinç; “Serbest piyasa ekonomisi ve  alan bazlı destek, Bakanlar Kurulu tarafından kanun hükmünde kararname ile 2009 yılında gerçekleştirilmiştir. Dolaysıyla hal böyle iken ben Tarım Bakanı Faruk Çelik’in TMO’nun devreye gireceğini ve fındık alımı yapabileceğini söylediğine inanmıyorum. Kendi ağzından da böyle bir şey duymadık. Bunlar önümüzdeki günlerde zaten netleşir ancak söz konusu olmadığı kanaatindeyim. Zira 2009 yılında bu kararın alınmasına sebep olan gerçekler ve Türkiye’nin 2 buçuk milyar dolarlık bir kayıp yaşaması yeniden söz konusu olabilir. Devletimizin bu konudaki iradesinin devam edeceğine inanıyorum.”dedi.

“Önemli olan arz talep”

Fındık fiyatının 10 TL’nin altında olmasını da değerlendiren Sevinç; “Bizim için düşük veya yüksek fındık fiyatı diye bir şey yoktur. Piyasada oluşan fındık fiyatı vardır. Eğer bu fiyat piyasada oluşmuşsa arz talep dengesine göre bu doğru bir fiyattır. Önemli olan fiyatın piyasada oluşmasıdır. Önemli olan, bu fiyatın oluşmasına hiçbir gayri resmi faktörün etkide bulunmamasıdır. Bu da gerçekleşmektedir. Biz piyasada oluşan fiyat üzerinden ticaret yapan ihracatçılarız.” diye konuştu. Ordu Yorum/Kemal Çeküç/Özel Haber

  

 

Editör: Haber Merkezi