Eski sitemde Kumbaşı’ndan kalkan dolmuşun Devlet Hastanesi’ne bir saat 45 dakikada gittiğini hatırlatan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumuzda toplu ulaşıma geçeceğimizi söylemiştik. Yaptığımız anketlerde, dolmuş ve toplu ulaşım hizmetlerinden günlük 75 bin vatandaşımızın istifade ettiğini, bu istifadeyle birlikte memnuniyetsizlik oranının yüzde 92’lerde olduğu ortaya çıkmıştı. Daha önce adaylık dönemimde de haklarının sonuna kadar destekçisi olacağımı şoför arkadaşlarıma söylemiştim. Dolayısıyla da sayı oldukça çoktu. İlk önce Altınordu şehir merkezindeki 7’ye yakın kooperatif, 322 arkadaşımız bir araya gelerek tamamen kendi iradeleriyle bu sayıyı 177’ye kadar düşürdüler. 2015 yılında hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden hem de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden teknik destek de aldım. Onların öneri olarak vermiş olduğu güzergâhlar, hat çalışmaları, servis hizmetleri, araç tip ve boyutlarıyla da yeni bir biçime kavuşturduk. Şoför arkadaşlarımıza da diğer şehirlerdeki toplu taşıma sistemlerini incelemelerini önerdik. İzmir, Ankara, İstanbul gibi birçok ilin sistemini incelediler. Bu gezi ve ziyaretler de bir buçuk yıl kadar sürdü. 322 esnafımız bu gezi ve ziyaretler sonrasında toplu ulaşıma geçilmesi gerekliliğini idrak ederek toplu ulaşım sözleşmesine imzalarını attılar. Vatandaşımızın yüzde 93’ünün memnun olmadığı ve şoförlerimizin de para kazandığını sandığı bir yapıyı geride bırakmış olduk.” dedi.

Eski sistemdeki araçların içerisinde en yeni olanın bile 10 yaşında olduğunu, araç içlerinin hijyenik bir ortam sağlamadığını ve hükümetin 2018 yılı sonu itibariyle bütün toplu taşıma araçlarında engelli bölümünün bulunması şartına hiçbir aracın uymadığını ifade eden Yılmaz, “Artık bütün araçlarımızda engelli kardeşlerimize ait rampalar ve bölümler bulunuyor. Duraklarda kaç yolcunun beklediği, cep telefonu uygulaması ile aracın kaç dakika içerisinde durağa varacağı bilgisi edinilebiliyor.” şeklinde konuştu.

 

Akıllı Kart her yerde!

14 olan hat güzergâh sayısının 26’ya çıktığını, büyük araçların da devreye girmesiyle birlikte bir haftalık deneme süreci içinde acemiliklerin atılacağını düşündüğünü söyleyen Enver Yılmaz sözlerine şunları ekledi: “Sahil Caddesi dediğimiz Atatürk Bulvarı’nda Sahil güzergâhımızdaki büyük otobüslerimiz bugün itibarıyla devreye girdi. Bu geçiş sürecinin ardından sistemimiz tamamen oturmuş olacak. Cumhuriyet Meydanı, artık Toplu Ulaşım Merkezi (TUM) olarak hizmet verecek. Güzergâh kodlarına 52’den başladık ve araçlarımızı mor beyaza büründürdük ve dünya standartlarında bir hizmeti hemşerilerimize sunmuş olduk. Bugün itibarıyla Ordu’muz diğer illere de örnek teşkil edecek bir hizmete kavuşuyor. 7 kooperatifi bir araya getirmiştik. İlçelerimizi de bu sisteme dâhil etmek istiyoruz. Hemşerilerimiz akıllı kart uygulamasını hem teleferikte hem de akıllı bisikletlerde de kullanılabilecek.”

 

Ordu’dan sonra Ünye ve Fatsa’da!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu’da başlayan toplu taşıma sisteminin Ünye’de ve Fatsa’da da başlayacağını müjdeledi. Yılmaz, “Biz Ordu’da 7 kooperatifi birleştirdik. Gülyalı, Uzunhisak, Kabadüz, Ulubey ve Perşembe’yi de bu sistemin içine dâhil etmeyi planlıyoruz, bu yüzden şimdiden hazırlıklarına başlasınlar. Hazırlıkları başlattık, Nisan ayında Ünye’de Mayıs ayında da Fatsa’da toplu ulaşıma geçiyoruz.” dedi. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi