Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaymakamlara seslenerek ‘Yeri geldiğinde mevzuatı bir kenara koyun’ demesine sert tepki göstererek, “Cumhurbaşkanı kaymakamlara yasalara, yönetmeliklere uymama çağrısı yapıyor. Bu bile niyetini ortaya koymaktadır. Kendisi ile çelişen ne varsa susturmak için mevzuatlar hiçe sayılabiliyor. Hatta doğrudan Sekreterliğini arayabileceklerini söylüyor. Oysa kaymakamlar bir şey soracaksa, söyleyecekse ancak bağlı bulundukları valiyi arayabilir. Bu bakış açısı hayal ettiği Başkanlık Sisteminin fotoğrafını veriyor.” dedi. 

 

 “Yetkiler tek elde toplanmak isteniyor”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yalnızca kendisinin egemen olduğu bir Başkanlığı hayal ettiğini belirten Poyraz; “Bu kabul edilemez. ‘Türk tipi Başkanlık’ kırıntı halinde olan demokratik hakları da ortadan kaldıracaktır. Demokratik katılımı büyütmek gerekirken Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkileri tek elde toplamak istiyor.” diye konuştu.

 

 “Her şeyi tartışalım”

 

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkanlık sistemi karşıtı düşünce ve önerilerin tartışılmasını kabul edemiyor “ diyen Poyraz, şöyle devam etti; “Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlık Sistemi dışında bir söz duymak istemiyor. Parlamenter sistem, özyönetim, demokratik katılım, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, demokrasi, barış, kardeşlik, inanç özgürlüğü, insan hakları, sendikal özgürlükler, basın ve düşünce özgürlüğü vb. konularında görüş bildirenlere yönelik sert suçlamalarda bulunabiliyor. Nasıl bir anayasa istendiği konusunda farklılıkları kabul etmeyen bir bakış açısından demokrasi çıkmaz. Bu nedenle Başkanlık sistemi yerine demokratik, katılımcı, inanç, kimlik farklılıklarını kardeşleştiren bir anayasa ile demokratik bir yaşam sağlanmalıdır. Türkiye’ye böyle bir anayasa gerekiyor.” Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi