·         Yıllardır Karadeniz Bölgemizde çiftçimizin tek geçim kaynağı olan fındıkla servetlerine servet katanlar üreticiyi bu kadar dışlamasınlar.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Karadeniz İhracatçı Birlikleri ile Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç ve Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav’a seslenerek, “fındık fiyatlarının yükselmesinden niçin bu kadar rahatsızsınız” dedi.

Kozoğlu, Ziraat Odası başkanları ve temsilcileriyle yaptığı açıklamada, geçen yıl fındık üretimi yapılan 14 il için açıkladıkları 371 bin 185 tonluk rekolte tahmininin, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 412 bin ton fındık rekolte açıklamasına oldukça yaklaştığını bildirdi. Karadeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2014-2015 ihracat verilerine göre, ihraç edilen 201 bin ton fındığın 187 bin tonunu 2014 ürünü fındıktan oluştuğunu, bunun da 374 bin tonluk kabuklu fındığa tekabül ettiğini belirten Kozoğlu,bu rakamların bile, 2014 yılında yaptıkları rekolte tahminin ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

Stoklar rekolte değildir

"2015 yılı için, TÜİK, 585 bin ton, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 646 bin 254 ton fındık rekolte tahmini yapmalarına rağmen, Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu, 733 bin 246 ton fındık rekolte tahmini yapıyor. TZOB fiyatları yükseltmek için rekolte çalışması yapmıyor.Gerçeğe ulaşmak için, fındık üretilen 16 il ve 130 ilçede örnekleme metodu uygulayarak, çotanak sayımı şeklinde rekolte çalışması yapıyor. Kimseden gizlimiz, saklımız yok. Herşey ortada. Hatta çotanak sayımı yapılan bahçelerin adreslerini verelim isteyen gidip görebilir. Bizim, 2015 fındık rekoltesi tahminiz 590 bin 394 tondur ve gerçeğe en yakını bizim ki olacaktır.Stoklar rekolteden sayılmazsa, ki rekolte değildir, TZOB’un tahminlerinin kadar isabetli olduğunu görülür."

“Üreticiyi de düşünsünler”-

"Yıllardır Karadeniz Bölgemizde çiftçimizin tek geçim kaynağı olan fındıkla servetlerine servet katanlar üreticiyi bu kadar dışlamasınlar. En az kendileri kadar üreticiyi de düşünsünler. Unutmasınlar ki çiftçi bahçesine giremez, kültürel işlemlerini yapamaz, maliyetlerini düşüremez, yeterli ürün elde edemez ve uygun fiyatla satamazsa bu üreticilerimizin olduğu kadar sadece karını düşünen, sadece parayı düşünen ihracatçının da sonu olur."

Üreticiyi mi mağdur edelim

 Kozoğlu, şunları söyledi:“TZOB’u eleştirenlere sormak lazım. Fiyatın yüksekliği yüzünden üreticiyi mi mağdur edelim. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun rekolte tahminlerini niçin eleştirmiyorsunuz? Karadeniz İhracatçı Birlikleri ve Fındık Tanıtım Grubu, rekolte tahminin de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yaklaşık 87 bin ton, TÜİK’e 148 bin ton fark attı. Onları eleştirmiyorsunuz da büyük bir çiftçi kuruluşu olan TZOB’u eleştiriyorsunuz. Çiftçimizi konuyla ilgili bilgilendireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Herkes iyi düşünüp öyle karar versin, kimse 4,5 milyon çiftçiyi karşısına almasın.”  Ordu YORUM

Editör: Haber Merkezi