Geçtiğimiz günlerde Ünye, Erenyurt Mahallesindeki Dipselek Şelalesi’nde iş makinesiyle kazı yapılmış, şelale yatağındaki ve çevresindeki kayalar bu makineyle kırılmış, oluşan taşlar ve moloz dere yatağına atılmıştı. Kazıyı yapanlar çalışmalarına bir süre ara vermişler ancak attıkları taşları ve molozu olduğu gibi bırakmışlardı.

            İzinli yıkım

            Ordu Çevre Derneği; Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve DSİ ile görüşerek kazının izinli olduğunu, şelalenin ve dere yatağının temizlenerek eski haline getirileceğini öğrenmişlerdi. Dernek yöneticileri, dere yatağında kazı ruhsatı verildiği ilk kez duyduklarını belirtmişlerdi.

            DSİ ise Ordu Çevre Derneği’nin yazısına verdiği yanıtta kazıya Müze Müdürlüğü’nün izin verdiğini ve ‘Kazı alanında yapılan çalışmalar esnasında çıkan hafriyatın hiçbir suretle dereye atılmaması, derenin akışının rejiminin değiştirilmemesi ve mer’i mevzuatlara uyulması’ gerektiğine yönelik yazı gönderilmişti.

            Erenyurt Mahallesi Muhtarı Harun Aydın, kazı yapan ekibin bir yıllık ruhsat aldıklarını, her ay dört gün kazı yapabildiklerini söylemiş, kazı sırasında şelalenin doğal görünümüne büyük hasarlar verildiğini ifade etmişti.

            Denetimsiz kazı

            Şelalenin ve dere yatağının bozulmasından dolayı suç duyurunda bulunduklarını belirten Ceyhan Aksu şunları söyledi. “Erenyurtluyum ve Ordu Çevre Derneği üyesiyim. Ordu Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Eren Atasoy’un katımıyla arkadaşım Cevat Uçar’la birlikte şikayet dilekçesini Ünye Cumhuriyet Savcılığına verdik. Dilekçemizde, ‘İzinli kazı yapıldığı iddia edilse de kazının bir arkeolog eşliğinde yapılmadığı gözlenmiştir. Ayrıca kazının yapıldığı yer, kullanılan araç, verilen tahribatın büyüklüğü,  kullanılan yöntem dikkate alındığında kanuni bir izin kapsamında hareket edilmediği görülmektedir.’ ifadesi yer aldı.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi