1 Kasım genel seçimi öncesi fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği ödemesinin devamı yönünde verilen söz, kararın geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla yerine getirilmiş oldu. Fındık üreticilerine 2015 ürünü için dekar başına 170 lira destek ödemesi yapılacak. Başvurular 1 Nisan 2016'ya kadar devam edecek. Karardan memnun olduklarını belirten fındık üreticileri, bir önceki yıla göre görüşlerini şöyle dile getirdi:

 

“200 TL olmalıydı”


Mustafa Yıldırım: “Fındık üreticisinin desteklendiği bu ödemenin her yıl düzenli olarak verilmesi gerekir. Devletin çok uzun yıllar fındığa katkısı olmadı. Çok önemli bir ihracat ürünümüz bu anlamda hiç olmazsa alan bazlı destek ödemesi devam etsin. Bu ödeme de olmazsa çiftçi fındığına zor bakar. Bir önceki yıl dekar başına 160 TL veriliyordu bu yıl ise 170 TL’ye çıkarılmış. Bu artış da yeterli değil. 200 TL olması gerekirdi.”


"Üreticileri sevindirdi”


Avni Kuzu: “Destek ödemesinin devam etmesi tüm üreticileri sevindirdi. Çünkü bu para üretici için gerçekten önemli. Hem bahçenin bakımı hem de verimin artması açısından üreticilere verilen önemli bir dek gelir. Artış biraz daha fazla olabilirdi. Çünkü bahçe bakım parası, gübre derken yapılan masraf bir hayli fazla.”

“Masrafı karşılamıyor”


İbrahim Kotan: “Alan bazlı destek ödemesi kapsamında verilen para yeterli değil. çiftçinin bahçesine gereken bakımı yapabilmesi için biraz daha desteklenmesi lazım. Tabi böyle bir destek verilmesi güzel, üreticiye sahip çıkılıyor. Bu manada memnunuz. Sadece verilen paradaki artışın biraz daha fazla olmasını beklerdik. Her şeye zam yapılırken, destek ödemesindeki artış küçük bir rakam. Yapılan ödeme bahçenin masrafını karşılamıyor. Cebinden yine ekstra para çıkıyor. Bu ödemenin 3-5 yıl daha kesintiye uğramadan devam etmesi gerekir. Çiftçi o z zaman rahat bir nefes alır.”


 “Devam etmeli”

Hayri Aydın: “Alan bazlı destek ödemesi üreticiler için her yıl gerekli olan bir ödeme. Destek ödemesinin gelecek yıllarda da devam etmesini istiyoruz. Bunu sağlamak için de siyasilerimizin girişimini bekliyoruz.” Ordu Yorum/Neşe Çakar/özel
Editör: Haber Merkezi