Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, aflatoksinin, fındığın iç kısmında oluşan kanserojen bir madde niteliğindeki hastalık olduğunu söyledi.

Hasat dönemi içerisinde fındık üreticisinin, alması gereken bazı önlemler olduğuna dikkati çeken Soydan, "Üreticilerimizin fındığını çok erken toplamaması lazım. Çünkü erken toplanan fındık naylon çuvallarda kaldığı zaman aflatoksin oluşturmaktadır. Hasat edilen fındığın harmana serilmesi gerekir. Burada iyi kurutulmalı, üzeri branda ya da naylonla direkt temas ettirilmemeli. Patozdan sonra tane fındığın iyi kurutulması lazım. Patozdan geçilen üründe kırık fındık varsa bunlar seçilmeli. Çürük olan mahsul, sağlam fındıktan ayrılmalı" diye konuştu.

Fındık kuruduktan sonra yünlü çuvallara koyulması gerektiğine dikkati çeken Soydan, "Bu çuvallar fındığın nemini de aldığı için aflatoksin veya diğer zararlı maddelerin oluşumunu engelleyecektir" ifadesini kullandı.

Soydan, fındığın kalitesinin düşmemesi için gerekli önlemleri manavların da alması gerektiğini vurgulayarak, fındığın muhafaza edildiği deponun havalandırılması ve nem oranının ayarlanması gerektiğini bildirdi.

 "üretici dikkatli davrandı"

Türk fındığını speküle etmek amacıyla olumsuz haberler yapıldığını anlatan Soydan, "Geçtiğimiz yıllarda Avrupa'da, fındıktaki aflatoksin oranı çok konuşuldu. Türkiye'deki bazı fındıkların aflatoksinli olduğu yönünde spekülatif haberler yapıldı. Şu anda Türk fındığında herhangi bir aflatoksin riski görmüyoruz" dedi.

Aflatoksinin üründeki ciddi bir hastalık olduğunu ifade eden Soydan, bu konuda üreticilerin çok dikkatli davrandığını dile getirdi.

Soydan, fındığın hasadında gereken önlemlerin alınmaması sonucunda aflatoksinin oluştuğunu, bu durumun üründeki verim ve kaliteyi düşürdüğünü sözlerine ekledi.

 

“Boş çok”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, bahçeden harmana gelen fındığın patoza girdikten sonra aynı çıkmadığını, fındıkta boş oranının yüksek olduğunu belirtti.

2015 yılı fındık sezonunun yaklaşık 20 gün önce sahil ve orta kesimlerde başladığını anımsatan Soydan, şöyle devam etti:

"Üreticilerimiz, bir kısım fındığını patoza verdi. Fındık, yavaş yavaş pazara inmeye başladı. Özellikle bu senenin ürününde şunu gördük; bahçeden harmana gelen fındığın patoza girdikten sonra aynı çıkmadığını gördük. Fındıkta boş oranı yüksek. Geçen sene yaşadığımız don olayının zarar verdiği yerlerde boş oranı ise daha yüksek. Ayrıca iki yıldır yaşadığımız külleme hastalığının fındığa verdiği zararı görmüş olduk. Bu da şunu gösteriyor ki bu sene yüksek düzeyde bir rekolte olmayacağı kanaatindeyiz." AA

 

Editör: Haber Merkezi