Her geçen gün biraz daha düşen fındık fiyatı üreticiyi çileden çıkardı. Devletin bir adım atmasını bekleyen üreticiler, Ordulu siyasetçilerden de fındığı sahip çıkmasını istiyor.

 

"Borç gırtlağa dayandı"

 

Hami İnanlı: "Bir ton fındığım oluyor. Fiyat yükselecek derken hep düştü. Üretici olarak perişan durumdayız. Fındığımı satmadım, hala duruyor. Borç gırtlağa dayandı. Mecburen satacağız. Fındık çıkacak diye 3 aydır bağ-kur borcumu ödeyemedim. Devletin bana verdiği 40 TL mazot gübre desteği, o da hiçbir şeye yetmiyor. Fındıkçının masrafı çok ama kazandığı bir şey yok. Yetkililer artık sesimizi duysun. Rekolte sayımı yaparken üretici olarak beni de çağıracak ki doğru bir tespit yapılabilsin. Verim gübresi, ilaç, işçi masrafı, bahçeleme bunlar üreticinin cebinden çıkıyor ama karşılığı yok."

 

"Taban fiyat bekliyoruz"

 

İksan Gürkan: "Devlet fındığa taban fiyat vermedikçe bu mağduriyet devam eder. Elinde fındığı olan gelecek seneye satacağım diye bekliyor. Taban fiyat 12-13 TL civarında olursa belki üreticinin yüzü güler. Bu şekilde devam ederse üreticinin zararı sürer. Devlet üreticiye sahip çıksın, zamanında verilen sözler unutulmasın. Fındık fiyatında bir istikrar olsun."

 

"Üreticiyi ezdirmesinler"

 

Mehmet Biçer: "Fabrikatörlere çiftçiyi ezdiriyorlar. 3-5 tüccara milleti ezdiriyorlar. Devletin bize sahip çıkması lazım. Bir ton fındığın 5 bin TL masrafı var. 7 TL'den fındık satılıp da bu masraflar karşılanmaz. Üreticinin yanındayız diyorlar ama mağdur olan yine üretici. Bu fiyat daha ne kadar böyle düşecek, Ordulu siyasetçiler fındığı sahip çıksın. Üretici borcunu ödeyemiyor, tek umudumuz fındık."

 

"Müdahale alımı ne oldu?"

 

Sabri Odabaş: "Üretici perişan. Bundan bir ay önce Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girecek dediler. Fındık fiyatı biraz canlanmaya başladı ama sonra resmi bir adım atılmadı. Ankara'ya gidildi her şey unutuldu. Üretici kara kara düşünüyor. Ne oluyorsa üreticiye oluyor. Devlet müdahale etmedikçe halimiz harap. Devlet piyasaya girip en azından 150-200 bin ton fındık alsa; piyasa da, üretici de rahatlar. Dalga geçer gibi fındık fiyatını her gün düşüyorlar. Fındığın kaymağını yabancı ihracatçılar yiyor." Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi