Her yıl üreticilerin oyalanmasını ana politika haline getirildiğini vurgulayan EMEP Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Rekolteden fiyata, alımdan ihracata kadar her konuda üreticilerin dışındaki sektörler konuşuyor. Üreticilere soran yok. Üreticiye sana layık olan bu, diyerek dayatıyorlar.  Ellerinde bir TMO var, her derde devaymış gibi kullanılıyor.” dedi.

 

Kökten çözüm

Üreticilerin geçici çözüm önerileriyle oyalamayı sürdürüyorlar diyen Poyraz, “Türkiye için stratejik ürün olması gereken fındık için kökten çözüm üreten politikalar gerekli. Stratejik ürün kapsamına alındığında üreticiler de kazanır ama izlenen tarım politikalarıyla şirketlerin kazanması temel politika haline getirildi. Öncelikle her yıl dediğimiz gibi, tarım politikası değiştirilmeli yeni tarım yasaları ile üreticilerin örgütlenmesi,  kooperatifleşmesi yanında fiyat politikasını da kapsayan yeni bir tarım yasaları çıkarılmalıdır. TMO’nun fındık alma politikasına hapsedilmiş uygulamalar üreticiyi memnun etmez.” dedi.

 

Fındık fiyatı bilimsel yöntemle belirlenmeli

Fındık fiyatı konusunda da değerlendirmede bulunan Poyraz, “Fındık fiyatı konusunda da herkes bir şeyler söylüyor. Fiyatın belirlenmesi için kurallar var. Öncelik bu yöntem kullanılmalı. Maliyet nedir? Kar oranı ne kadar olacak? Bunun gibi sorulara yanıt verilmeli.  Fiyat gönle göre, isteğe göre belirlenmez. Bu konuda üreticilerin de olacağı bir kurul oluşturulmalı, fiyatı bu kurul bilimsel veriler üzerinden belirlemeli. Var mısınız buna? İhracatçıların çıkarına göre serbest piyasa kuralında ısrarlı olmak, üreticileri göz göre göre yoksullaştırmak demektir.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi