KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç’in 1 Eylül 2019- 31 Ağustos 2020 arasında 343 bin 561 ton iç fındığın ihraç edildiğini ve bunun Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviye olduğunu açıklamasını değerlendiren Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Açıklanan rakam 687 bin ton kabuklu fındık demektir. Rekolte tartışmalarda rekolteyi yüksek gösterme gayretlerini algı operasyon olarak değerlendirmiştik. İç tüketim de hesaplandığında rekoltenin yüksekliğini nedeniyle fındık fiyatını düşük tutmanın anlamının da olmadığı ortaya çıkmaktadır. Haklılığımızı bu veriler de kanıtladı. Yani uygulanan fındık politikası nedeniyle üretici kaybediyor, ihracatçılar kazanıyor.” dedi.

İhraç ekonomiye katkıdır

Fındığın ihraç ürünü olduğun belirten Poyraz, “Fındığımız ülke ekonomisine önemli bir katkı sunuyor. Açıklamaya göre 150 ülkeye ihraç yapılıyor. Demek ki, rekoltenin yüksek olması avantaj. Yurtdışı alıcısı var. Satışlardan elde edilen gelire göre üreticilere düşen pay yeterli değil. İhraç edilen fındıktan elde edilen gelirin bölüşümü adaletli değil. Üreticiden ucuza alıp, her yıl ihracatçılar karlarını artırıyorlar. Üreticilerin girdileri olan ilaç, gübre, mazotlar dolara göre artarken nedense ürettiği ürün aynı ölçüde artmıyor.” dedi.

Fındık fiyatını ihracatçı belirliyor

Fındık fiyatı konusunda hükümetlerin fiyat açıklamasının ihracatçıları memnun etiğini vurgulayan Poyraz, “Açıklanan fındık fiyatları ihracatçıların talepleri dikkate alınarak yapılıyor. Fındığın maliyetini belirlemeden yapılan açıklamalar her yıl üreticilerin zararına oluyor. Açıklanan fındık fiyatı bir kg fındığın maliyeti. Yani üretici kaybediyor, alıcı olan ihracatçılar, tüccarlar kazanıyor.” dedi.

Üretici örgütleri büyümeli

Üretimden pazarlanmasına kadar süreç bir bütün diyen Poyraz, “Üretici üretiyor ama kazanan olamıyor. Artık üreticiler kendilerini temsil eden örgütlenmelere katılarak ürününe ve emeğine sahip çıkabilmelidir. Fiyatı kendisi belirlemelidir. İktidarın serbest piyasa koşullarına göre hareket etmesi de üreticiden değil, ihracatçıdan yana olduğunu göstermektedir.” dedi.Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi