Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba Fox TV 'de yayınlanan İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına bağlanarak, fındık hakkında açıklamalarda bulundu.

Düşen fındık fiyatlarını protesto etmek amacıyla fındık için adalet yürüyüşüne başlanmış, fındık fiyatlarının üreticinin emeğini karşılamadığı belirtilmişti. Yaşananlar üzerine açıklamalarda bulunan Fakıbaba; "TMO alımlarına devam ediyor. 75 bin ton fındık için randevu verildi.  Ödemeleri 15 günden 1 haftaya çektik. Çürük oranını yüzde 3'ten 5'e çıkardık." dedi.

"Gönül ister ki TMO'ya gelen bütün fındıkları randevu vermeden alalım" diyen Fakıbaba, açıklamasına şöyle devam etti: "Ancak fındık farklı bir olay. Mesela biz hububatı 3 ton alırken fındık çuvallarla geldiği için her çuvalı açıyorsunuz, bir değerlendirmesini yapıyorsunuz ve ancak sadece 500 tane üreticimizden mal alabiliyoruz. Ferrero denen İtalyan bir marka var ama kim olursa olsun bizim görevimiz üreticiyi korumaktır. Benim için önemli olan üretici, ben üreticiyi bu yabancıların eline bırakmamak için zaten mücadele veriyorum. Alan bazlı desteği direkt olarak üreticiye vermiş olsak, 1 buçuk 2 lira direkt olarak kilo başına üreticinin eline geçmiş olsa belki de bu hadiseler olmayacak. Bu konuyu Başbakanımıza da arz edeceğim. Gözden kaçan bir şey daha var. Biz normalde alan bazında  fındığa açıktan 1 buçuk 2 lira destekleme veriyoruz. Fındığı 10 buçuk liradan alıyorsak 12'ye geliyor demek. Biz üretilen malları satın alacağız. Üreticiler rahat olsunlar." Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi