“Ülke ekonomisi zarar eder”


Başkan Şahin, “Üreticilerimize buradan bir kez daha sesleniyoruz.  Fındıklarını emanete bırakmasınlar. İhtiyaçları kadar satsınlar. Hükümetin temsilcilerine sesleniyorum. Bu oyunu bozacak olanlar sizsiniz.  Her yıl ülkemize 3   milyar   dolar   döviz   getirisi   sağlayan   fındık   üreticisine borçlusunuz.  Bu gelir devletin kasasına girdiğinde üretici ve esnafımız bundan yararlanacak, aksi halde birkaç tane büyük fındık alıcısı bu durumdan karlı çıkacaktır. Geçen sene mağdur olan üreticimizi bu sene mağdur etmemek için gerekli önlemler alınmalı aksi taktirde gerek üreticimiz ve esnafımız  dolayısıyla bölge ekonomimiz bundan büyük zarar göreceğini” ifade etti.

“Hükümeti defalarca uyardık”


Başkan Şahin, “Üreticiler açısından pek de verimli olmayan bir 2015 sezonu geçirdik. 2015 yılında Devlet fındığı serbest piyasaya,   üreticiyi   de   kaderine   terk   etti.   Ve  biz   bunu her platformda dile getirdik. Hükümeti defalarca uyardık. Söylediğimiz her şey ne yazık ki doğru çıktı. Geçen yıl sahipsiz kalan fındık sektöründe bilinçli dalgalanmalar yaşandı, fındık piyasasını kontrol eden güçler istedikleri fiyattan fındık alım   satım   yaptı,   üreticinin   emeği   sömürüldü,   alın teri   heba   edildi. İlimizin ve Karadeniz Bölgesi ekonomisinin itici gücü olan fındık ürünü tekelci piyasanın insafına bırakıldı.” Dedi.

“Devlet müdahil olmalı”


Oynanan oyunlar sonucunda başta üretici ve esnaf olmak üzere mağdur olmayan kimse kalmadığını belirten Başkan Şahin, “Doğrudan iç piyasanın belirleyicisi konumuna gelmiş olan birkaç yabancı şirketin kazancı uğruna, ülkemize en çok döviz kazandıran tarım ürünü olan fındığa sahip çıkılmadı. Devletin müdahil olması gerektiği konusunda yapılan tüm uyarılarımıza iktidar sahipleri kulaklarını tıkadı. Ve bu tutum sonucunda Ordu ili de, Karadeniz Bölgesi de, ülkemiz ekonomisi de kaybetti.” Diye konuştu.

“Fiskobirlik şart"


Fındığın   fiyatı   hala   10-11 TL seviyelerinde! Bu işten ne üretici ne de tüketici karlı çıkıyor. Çünkü üretici ucuza satıyor, tüketici ise pahalı yiyor. Aradaki bu para kimin cebine gidiyor? Bunu sormak   lazım. Aradaki fark ne yazık ki birkaç yabancı şirketin cebine giriyor. Fındık üzerinde oyun oynanıyor diyen Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2014 yılında fındık 20 liranın üstüne çıkmıştı. Peki şimdi fiyat niye yükselmiyor. İktidara buradan bir kez daha sesleniyorum. 2016 fındığını da heba etmeyiniz. Üreticiyi perişan etmeyiniz. Fındığımızı, üreticimizin alın terini birkaç yabancı şirkete peşkeş çekmeyiniz. Bin bir zahmetle üretilen fındığımızı gerçek değerine ulaştıralım. Fındığa devletin müdahalesi şart olmuştur. Bu aşamada Fiskobirlik devreye sokulmalıdır.” Ordu Yorum

Editör: Haber Merkezi