Açıklamalarına Tarım Bakanını eleştirerek başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, “TBMM kürsüsünde de, yaptığım basın toplantılarında da defalarca anlattım, fındığı da üreticinin durumunu da, fındıkta dönen oyunları da söyledim, ama bu iktidara, bu Tarım Bakanına bunu bir türlü kabul ettiremiyoruz. Şimdi bir kere daha söylüyorum. Rekolte düşük, fındık pazara inmiyor, buna rağmen ne oluyor da fiyat sürekli düşüyor.” dedi.

 

“Üretici de, esnaf da feryat ediyor”


“Üretiminde dünya lideri olduğunuz ürününüzün fiyatını belirleyemiyorsunuz, Avrupalı bir alıcıya teslim etmişsiniz fındığı, söz sahibi değilsiniz, ihracatınız yarı yarıya azalmış, ülke ekonominiz kaybetmiş, üreticiniz, esnafınız perişan olmuş, alınteriniz sömürülmüş ama ne var ki Tarım Bakanı bunları ne duyuyor, ne görüyor. 

 

“Bir yıl boyunca tüm ümitlerini fındığa bağlayan üreticinin feryadını  daha ne kadar  duymayacaksınız, fındıkta oynanan oyuna daha ne kadar göz yumacaksınız. Çocuğunun okul parasını, düğününü, derneğini, ekmeğini, aşını  her şeyini fındıkla karşılayan  bu üretici ne yapsın da  sesini size duyursun, insaf artık” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun,  fındığın AKP iktidarı tarafından heba edildiğini, üreticinin de, esnafında borç batağına sürüklendiğini söyledi.

 

“Bu oyun bozulmalı”


 “2016 fındık sezonunda açıklanan rekolte tutmadı, yabancı alıcılar Türkiye’deki birkaç ihracatçıyla işbirliği yaptı, alivre satışlar yapıldı, 11 liradan açılan fiyat 15 liralara çıktı, şimdi 9 lira seviyesine indi. Arz yok, talep çok ama fiyat yükselmiyor, belli ki fiyatla oynanıyor, belli ki birileri daha çok kazanmak istiyor. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Bu oyun bozulmalıdır. Oyunu bozacak makam bellidir. Bu oyunu bitirecek makam Tarım Bakanlığıdır. Bakanlığın piyasaya müdahale etmesi artık kaçınılmaz olmuştur.” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun,  iktidarın yanlış tarım politikalarının ülke tarımını felakete sürüklediğini, ne üreticinin, ne köylünün, ne esnafın artık tahammülünün kalmadığını söyledi.OrduYorum 

Editör: Haber Merkezi