Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık  Müdürü Kemal Yılmaz, bu yıl üretim sezonunda hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini belirterek; "Bu durum olası bir don olayında fındıkta meydana gelebilecek zarar riskini artırmaktadır. Hava sıcaklığının şubat ayında ani yükseliş gösteriyor olması özellikle sahile yakın kesimlerde ve palaz fındık gibi erkenci çeşitlerde erken uyanmaya sebep olmuştur. Hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde de bu şekilde devam etmesi durumunda kara ve yağlı fındık gibi çeşitlerde de erken uyanmaya sebebiyet verecektir. İlimiz tarım alanlarının % 89 unda fındık tarımı yapılmakta olup fındık en önemli geçim kaynağımızdır. Fındıkta meydana gelebilecek bir don afeti üreticilerimiz açısından ciddi maddi kayıplara yol açabilecektir" dedi.

Fındık açısından kritik bir döneme girildiğini söyleyen Yılmaz; "Geçmiş yıllara göz attığımızda genelde don olayları Mart ayının sonlarında, Nisan ayının başında yaşanmıştır. Dolayısı ile fındık açısından 45 – 50 günlük kritik bir dönem içerisine girilmiştir. Bu dönem içerisinde erken uyanan fındık bitkisi meydana gelebilecek don olayından olumsuz etkilenecek ve ciddi bir ürün kaybı meydana gelecektir. Bu durumda hem üreticilerimizi hem de bizleri çok üzecektir.  Üreticilerimizin meydana gelebilecek olumsuz hava koşulları sonucunda oluşan zararlarını giderebilmelerinin tek yolu ise tarım sigortası yaptırmalarıdır" diye konuştu.

Fındık ürününde sigorta için son başvuru tarihinin 10 Mart, ayrıca ülkemiz üretiminde ikinci sırada olduğumuz kivi ürünü için ise sigorta son başvuru tarihinin 21 Şubat olduğunu hatırlatan Yılmaz; gerek don afeti, gerekse diğer doğal afetlere karşı belirtilen tarihlere kadar ürünlerini tarım sigortası yaptırmaları konusunda üreticilerimize uyarıda bulundu. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi