Ordu Kent Platformu üyeleri sahil bandında yapılan deniz dolgusu ile ilgili olarak kamuoyunun yöneticiler tarafında yanlış bilgilendirildiğini açıkladı.

 

Ordu Kent Platformu adına açıklama yapan     Av. Haluk Türkmen, sahilde yapılan dolgu çalışmasının yasa dışı olduğunu belirterek; "1983 yılındaki nazım imar planında dolgu alanı olarak gözüken bölümde dolgu yapıldığı ve daha önceki park, yürüyüş alanı, bisiklet yolu ve çay bahçeleri olarak düzenleneceği ifade edilen dolgu işlemi için bugün ağız değiştirilerek, denizin karayoluna zarar vermemesi için tahkimat dolgusu yapılacağı ifade edilmektedir. 1983 yılında böylesi bir dolgu alanının karayollarını genişletmek amaçlı imar planında yer aldığı doğrudur. Ancak, 1994 yılındaki büyük direniş sonrası, 1996 yılında yapılan revizyon imar planında bu bölge koruma alanı olarak yer almış ve 2013 yılındaki tüm kenti kapsayın revizyon imar planında, sahil bandı bu günkü hali ile yer almış ve bu plan kesinleşmiştir. Kesinleşmiş iki revizyon imar planı varken 43 yıl önceki hükmü kalmamış imar planının dayanak olarak alınması, yasa dışı uygulamadır." dedi.

 

Sahil bandında yapılan dolguya ve üst yapısına ilişkin, herhangi bir projenin olmadığını söyleyen Türkmen; şöyle devam etti: "Proje olmadığı bizzat büyükşehirin bize ve mahkemeye verdiği resmi yanıtlarla sabittir. Ötesinde, kıyıda dolgu işleminin yapılabilmesinin ön koşulu kıyı kanunun 7. ve devam eden maddeleri gereğince üç ayrı bakanlıktan olumlu görüş alınmasını ve ÇED raporu olmasını gerektirmektedir. Bu yolda hiçbir izin ve yerel yönetim kararı alınmaksızın yapılan dolgu işlemi, bütünü ile yasalara aykırılık taşımaktadır. İdare Mahkemesine açtığımız iptal davasına, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığının verdiği yanıtta “deniz dolgusunun 1983 nazım imar planına göre  ve tamamen tahkimat projesine dayalı olarak yapıldığı” belirtilmektedir. Bu konu ile ilgili olarak Ordu İdare Mahkemesinde, yürütmeyi durdurma istemli olarak tahkimat projesinin ve yürürlükte olmamasına rağmen 1983 nazım imar planının iptali yolunda iki ayrı dava açtık. Hazine adına Ordu Deftardarlığı, dava açarak sürece müdahil olmamış ve halen de sessizliğini korumaktadır. Ordu Valiliği de, dilerse hemen durdurabileceği bu yası dışı işlemi, kentin duyarsız kalan  bir kısım sakini gibi izlemektedir." Ordu Yorum

 

 

           

 

Editör: Haber Merkezi