Kabadüz İlçesi Akgüney Mahallesi’ndeki Zamanti Madencilik çalışmaları devam ederken halkın tepkisi de sürüyor.

 

40 yıldır Kabadüz Akgüney Mahallesi’nde yaşayan Fethiye Yılmaz (75) 30 yıldır devam eden maden faaliyetinden tüm mahallelinin şikayetçi olduğunu belirterek; "Maden, gece gündüz demeden faaliyette. Tozdan ve yirmi dört saat süren gürültüden çok şikâyetçiyiz. Her gün kapımdan 40 tonluk kamyonlar geçiyor, öyle yavaş da değil, hızla geçiyorlar. Kapı, pencere açamıyorum, çamaşırımı dışarıda kurutamıyorum. Çünkü kamyonlar geçtikçe sürekli toz kalkıyor. Maden gece gündüz çalışıyor; yerin altından ayrı gürültü geliyor, yerin üstünden ayrı. Bir zaman dinamit patlamaları yakınımızda oluyordu, ev sallanıyordu. Evimizin yola bakan tarafında toprak kaymaya başladı, şirkete söyledik, duvar yaptılar daha yeni." dedi.

 

“Sular kurudu”

 

Patlatma yapıldığı için kaynak sularının yok olduğunu söyleyen Yılmaz; "Dereler kokuyor, inekler bile dereden su içmiyor. Derede balık yok artık. Madende çalışıp 60 yaşını gören yok. 6-7 yıl içinde 6 kişi öldü hastalıktan, hasta olup hâlâ çalışan da var. Arada iş kazaları oluyor. 3 kişi öldü, birinin de kolu koptu kazada.” diye konuştu.

 

“Derelerimiz kirleniyor”

 

Kabadüz Belediyesi Meclis Üyesi Aşkın Uslu, maden şirketinin halen kullanılan arıtma havuzlarının yetersiz olduğunu belirterek; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dilekçe yazdım, atıkların derelerimizi kirlettiğini bildirdim. Bir hafta sonra Ankara’dan geldiler ve çalışma alanından numune su aldılar, tahlil yapıp bildirecekler.” şeklinde konuştu. Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi