Ordu Mali Müşavirler Odası, 12 Eylül 2018 Çarşamba Günü 13.30 – 17:00 saatleri arasında Oda Toplantı Salonu’nda ‘‘Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Birleşmesi Ve Meslek Mensuplarının Vergisel (Müteselsil) Sorumluluğu” konulu seminer düzenledi.  Seminere Oda Başkanı Bahadır Baş, Kırşehir SMMM Odası Başkanı Özgür Albayrak, KTÜ- Hukuk Fakültesi, Dr.Öğr.Gör. Ercan Sarıcaoğlu, Oda Başkan Yrd. Ercan Yurttaş, Oda Sekreteri M. Ender Sönmez, Oda Saymanı O. Murat Gür, meslek mensupları ile stajyerler katıldı.

 

Oda Başkanı Bahadır Baş; "Meslek mensuplarının vergisel (müteselsil) sorumluluğu çok önemli bir husus olup yaptığımız işin riskini, sorumluluğunu bilmemiz gereklidir. Birkaç uygulamadan örnek vermek gerekirse Ba-Bs Formunu vermediği için, Kasa hesabına adat yapmadığı için yargılanan meslek mensupları var. Sayın Ercan hocamızın bu alanda önemli çalışmaları ve kitabı var. Meselenin özü şu meslek mensuplarının kendisini koruma altına almasıdır. Ekonomik suçun ekonomik cezası olmalıdır.  Meslek mensubu zaten müteselsil sorumluluk sebebiyle meslekten çıkartıla biliniyor ve sonrada hapis cezasıyla yargılanarak mükerrer ceza verilmiş oluyor. Bu konu düzeltilmeli ekonomik suça, mali suça mali ceza verilmeli. Müteselsil sorumluluk verilirken meslek mensubunun kasıt, kusur ve ihmal ölçütleri dikkate alınmalıdır. Bizim sorumluluğumuz doğruluk sorumluluğu değil uygunluk sorumluluğu bizim sorumluluğumuz belge, defter ve beyanname eşit ise özellikli bir konu yok ise meslek mensubunun sorumluluğu biter. Gündemimizde ÖKC mali hafıza raporlarının elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirim konusu var. Bu uygulamanın başlangıcının uzatılması konusunda TÜRMOB’a talebimizi ilettik." dedi.

Seminerin devamında Dr. Öğr.Gör. Ercan Sarıcaoğlu; öncelikle sizlerin nezdinde değerli başkanım bahadır Baş’ı beni buraya davet ettiği için teşekkür ediyorum. Bugün sizlerle akademik olarak çalışmış olduğum SMMM ve YMM’lerin müşterek ve müteselsil sorumluluğu konusunu birlikte değerlendireceğiz. hem size bu konuda biz teoride çalışanların görüşlerini, hem siz uygulamada yaşanan hususları, hemde yargının yaklaşımını birlikte değerlendireceğiz ve sonuçlar çıkartmaya çalışacağız. dedi.

Seminerin devamında Kırşehir SMMM Odası Başkanı Özgür Albayrak, 01.06.2017 tarihinden itibaren Kırşehir’de uygulamaya başlayan; muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile ilgili örnek uygulama ve sistemin nasıl kullanılacağı konusunda sunum gerçekleştirdi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi