"Yeşille mavinin buluştuğu o eşsiz doğayı yakından görme fırsatımız oldu. Karadeniz’in en şirin kenti Ordu’nun diğer illeri kıskandıracak projelerini de yakından görmüş olduk" diyen Yalçın Bayer, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın, Ordu için ne yapılmak isteniyorsa belediyenin resmi sitesinden anketlerle halka sorduğunu ve buna "Çok şaşırdık desek yeridir" ifadesini kullandı.

İşte Yalçın Bayar'ın Hürriyet Gazetesi'ndeki "Şaşırtan bir büyükşehir Ordu" başlıklı yazısı şöyle:

YEŞİLLE mavinin buluştuğu o eşsiz doğayı yakından görme fırsatımız oldu. Karadeniz’in en şirin kenti Ordu’nun diğer illeri kıskandıracak projelerini de yakından görmüş olduk. Hafta başında, Spor Toto 2. lig beyaz grubunda Orduspor’un 9 ay 8 gün sonra ilk galibiyeti aldığı sevincini yerel gazetelerin manşetlerini oluşturuyordu. Anadolu Üsküdar’ı 1-0 yenmiş... Halbuki Süper Lig’e büyük iddialarla çıkmış. Ancak bu Orduspor’u perişan etmiş; ilin ekonomisi bu yükü kaldırmamış. Hem kulüp batmış, hem de kent halkı futbola küsmüş... Borç miktarı mı 94 milyon TL... Geçmişte Malatya, Kocaeli, Adanaspor, Göztepe, Orduspor ve Çorluspor gibi ‘batak’ kulüplerin vergi ve SGK borçlarının affı konusunda iktidarın bir çalışma yaptığını öğrendik.Erdoğan, başbakanlığı döneminde üç vekilini “Haydi üçer döneminiz tamamlanıyor, şimdi de belediye başkanlıkları için çalışın” demiş... Balıkesir’de Edip Uğur, Gaziantep’de Fatma Şahin ve Ordu’da da Enver Yılmaz son yerel seçimlerde başkan seçilmişler. Ordu, büyükşehir olurken, Ordu’nun 750 binlik nüfus barajını atmak için yapılan ‘oyunları’ o zamandan biliyoruz. Bunda büyük katkısı olan eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin artık siyaset sahnesinde yok... Erdoğan ‘hatalarından’ dolayı kendisini silmiş... Ordu’nun merkez ilçesinin adının ‘Altınordu’ olarak yapılmasını Şahin kararlaştırmış.(Tekirdağ’ın merkez ilçesinin adının Süleymanpaşa yapılması gibi...)Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Enver Yılmaz’ın ayağında iltihabi bir rahatsızlığı vardı o gün... Odasında fındıklı çikolatalar ikram etti; bu nedenle de ilk 500 firma arasında yer alan. Sağra ve Gürsoy’ları övdü; “Bizim iftiharımız onlar” dedi. Hemen harita ve projeleri önümüze serdi. Partide Trakya müfettişi iken Tekirdağ’ı yakından takip ediyor. “CHP’li Kadir Abi (Albayrak) Tekirdağ’ın 11 ilçesini kazanırken, ben de 19 ilçeyi kazandım” dedi. Bütçenin yüzde 44’ü maaşlara giderken bu  oran şimdi 18’e  düşmüş; birçok çalışanı ‘havuz’a göndermiş. “Bu sayede küçülürken büyüdük” dedi.Başkanı dinliyoruz... Türkiye’nin en büyük sıcak asfalt çalışmalarından birini başlatmışlar. Tam 1300 km. Başkan Yılmaz’ın tabiriyle, Ordu’dan Edirne’ye sıcak asfalt yapıyorlar. Türkiye’nin en büyük ücretsiz internet ağının Ordu’da olduğunu öğrendik. Telefonu eline alanlar sahillere adeta akın etmiş. Ayrıca, sınırlama ve kota derdi de yok.

DENİZ VE TİYATRO

Karadeniz’de 4 mavi bayrağı olan tek il Ordu imiş. Hatta sahil kesimlerindeki tüm ilçelere de kadınlar plajı oluşturulmuş; gördük ‘Bravo’ dedik. Zaten Ordu, Karadeniz’in en aydın kentidir; kültür ve sanat etkinliklerin komşu kentlerinden çok öndedir eskiden beri... Belediyenin Karadeniz Tiyatrosu ta 1964 yılında kurulmuş. İhtilallerde dahil İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan sonra perdelerini hiç kapatmayan bir tiyatro. Başkan tiyatroya o kadar destek veriyor ki, sezonun ilk oyununda balıkçı rolüyle sahneye çıkıp bizzat rol almış.Türkiye’nin denize en yakın kayak tesisinin bu sezona yetiştirileceğini duyduk.Trafikte Elektronik Denetleme Sistemi’ni (TEDES) tamamıyla ilin genelinde uygulayan büyükşehir olarak da bir ilki başarmış Ordu... Akıllı kavşaklar, hız koridorları, şehir güvenlik kameralarıyla Türkiye’nin en huzurlu kenti olmaya adaylar. Bir de iddiaları var: Türkiye’de trafik kazalarının en az olduğu il olmak istiyorlar.Tam 5 ilçede kentsel dönüşüme gidiyorlar ancak Başkan’ın bir kuralı var. “Kentsel dönüşümle yapılaşmaya gitmeyeceğiz. Çocuklarımız için yeni yeşil alanlar açacağız” diyor.Ordu’nun 32 yıllık çöp sorunu çözüp kenti büyük bir ayıptan da kurtarmışlar. Türkiye’nin en uzun kırsal yol ağında Trabzon’dan sonra 2. sıradalar. 19 ilçeleri 725 mahalleleri var. Başkan, her gün ayrı bir ilçede vatandaşlarla buluşup bir günde 5-6 mahalle dolaştığını söylüyor. Türkiye’de fındığın yüzde 25’ini tek başına üreten bir il Ordu. Diğer bir deyişle, fındığın başkenti.Bal ve arı kolonisi bakımından birinci, kivi üretiminde ise ikinciler.Karada yer bulamayınca denizi doldurup havalimanı yapmışlar. Şimdi o havalimanını görmek için uçağa binenlerin olduğu söyleniyor. 68 km tünel uzunluğuyla adeta tüneller şehri. Aynı zamanda 3 bin 820 metre uzunluğundaki Türkiye’nin en uzun tüneli, Nefise Akçelik Tüneli’de Ordu’da yer alıyormuş.Ordulular, bundan tam 22 yıl önce, Karadeniz Sahil Yolu’nun şehir merkezlerinden geçmemesi için 20 bin kişiyle çevre eylemi yapmışlar. Bugün gelinen noktada ise mutlu ve gururlular. Eyleme katılanlar, göğsünü gere gere “Ben de oradaydım” diyerek, o günü anlatıyor. Çünkü Giresun, Trabzon ve Rize’nin aksine o gün yaptığı eylemle, adeta geleceğini kurtarmış. Şimdi o meşhur Boztepe’nin altından geçen 18 km’lik tünellerle, çevre yollarına da 2016 yılında kavuşuyorlar.Yaylalarda kesinlikle kaçak yapılaşmaya izin verilmiyor. Sahilde de aynı uygulama devam ediyor. Başkan göreve gelir gelmez, plajlardaki kaçak yapılara savaş açıp buraları halkın kullanımına açmış. İlk olarak yıkıma başladığı yerler ise Emniyet ve Jandarma’ya ait yapılar olmuş. Ordu için ne yapılmak isteniyorsa belediyenin resmi sitesinden anketlerle halka soruluyor. Çok şaşırdık desek yeridir."  Ordu Yorum

Editör: Haber Merkezi