EMEP Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, Hükümetin hazırladığı “torba yasa”da virüs salgını nedeniyle 3 ay süre ile işçi çıkarmayı yasaklayan bir düzenleme yapılmasının sermayeye gruplarına yaradığını vurgulayarak, “ Sendikaların, işçilerin, partimizin sürekli gündemde tuttuğu işçilerin ücretli izinli sayılmaları yönündeki çağrılar ve talepler yerine sermaye gruplarını memnun eden bir düzenleme yapılıyor. 3 ay sonra salgını bahane ederek işçi çıkarmalar hızlanacak. Önemli olan işçi çıkarmanın yasaklanmasıdır.” dedi.


“3 ay sadaka ile geçin deniyor”


Kaya, “Yeni düzenleme ile işçilere 15 Mart’tan sonra işten atılanlar da dahil İşsizlik Fonu’ndan aylık olarak 1182 TL verilmek isteniyor. Bu sadaka anlamına geliyor. Taslakta “ücretsiz izine ayırabilir” bölümü de bulunmaktadır. Yani para İşsizlik Fonu’nda olduğuna göre sermaye grupları işçileri ücretsiz izine göndermiş oluyor. Hükümetin desteği bu zamana kadar olduğu gibi hep sermaye gruplarına oldu. Kapitalizm böyledir. Varsa yoksa sermaye gruplarının çıkarları önemli. Ekonomik ve virüs krizinin yükü işçi ve emekçilere yıkılmak isteniyor.” diyerek tepki gösterdi.


“Virüs saldırısı sınıf tanımıyor ama önlem sınıfsal”


Kaya, alınan önlemlerin işçi ve emekçilerin lehine olmadığını vurgulayarak, “Görüldüğü gibi işçileri ikna etmek, günlerdir artan tepkileri yumuşatmak için “işten atmalar yasaklanıyor” reklamıyla yapılan bu düzenleme aldatmacadır. İşçi ve emekçilerin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Aynı zamanda işsizlik fonunu sermayenin kullanması için bir yol daha açılmaktadır.

Düzenleme bu haliyle kabul edilemez. Hiçbir hak kaybı olmadan, halkın temel ihtiyaçları açısından zorunlu olmayan tüm üretim ve hizmetler durdurulsun, çalışanlara ücretli izin verilsin. Çalışmak zorunda kalanların çalışma ve yaşam koşulları yeniden düzenlenerek, sağlıklarının korunacağı tedbirler alınsın.

Virüs salgının başladığı günden bu yana onlarca önlemlerden söz edildi, kararlar alındı. Ancak bunların içinde işçileri, üretici köylüleri, işsizleri, emeklileri, küçük esnafı koruyan yeterince koruyan bir madde olmadı. Virüs sınıf, ırk, inanç farkı gözetmiyor ancak önlemler sınıfsal konuma göre alınıyor. İktidarın kapitalistlere göre kendini şekillendirdiği bir kez daha ortaya çıktı.” dedi. Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi