Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin Bolaman Havzası Tanıtım Projesi kapsamında Ordu’da bölgemizin olmazsa olmazı fındık alakalı açıklamalarına peş peşe tepki yağdı. 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Bakan Pakdemirli, fındık rekoltesini açıklamadan önce fındık ürünü pahalı olursa dışarıdaki çikolata üreticileri ya da fındıktan mamul madde yapan diğer üreticiler farklı ürünlere kayar. Badem ve fıstık gibi ürünlere kayarak fındık kullanımı düşer gibi açıklama yapması zaten bizi hayretlere düşürdü. Peşinden rekolteyi açıklayacakken rekolte önüme geldi, üç kere revize ettirdim diye bir cümle kullandı. Şimdi bu olayın sonunda da 665 bin ton olarak Türkiye’nin 2020 yılı fındık rekoltesini açıkladı. Tabi bu açıklama bizi bir kere daha şok etti.” dedi.

“Yapılan açıklama yanlış bilgilere dayalı”

Başkan Akça, “ Başlayan talihsiz konuşma sonunda da hakikaten hem fındık üreticilerini hem biz temsilcilerini hem de diğer paydaşları şoka uğrattı. Biz bu toplantıda Sayın Pakdemirli’ye bir tepki gösterdik. Dedik ki Sayın Bakanım sizi yanlış bilgilendiriyorlar. Yapmış olduğunuz açıklama yanlış bilgilere dayalı diye tepki koyduk. Toplantının bitişinden sonra tam çıkış aşamasında Tarım Bakanı’nın kendisine sanayicinin bile karanfil sayımından 613 bin ton rekolte tespiti olduğunu, bu karanfilden sonra bir daha doğum olmayacağını, ne oldu da bölgemizde fındık rekoltesinin bu şekilde arttığını sorduk. Nasıl rekoltenin 665 bin tona çıktığını sorduk. Dedik ki bizim bilmediğimiz bir alan mı ekildi? Ya da bizim bilmediğimiz bir olay mı oldu da fındık rekoltesi 665 bin tona çıktı. Çünkü sanayicinin açıklamış olduğu karanfil sayımı en yüksektir. Yaşadığımız doğal afetler sonucunda, yaşadığımız hastalıklar sonucunda bu rekolte aşağı düşebiliyor. Yukarı hiç çıkmaz. Dolayısıyla bu açıklamanın yanlış olduğunu Bakan Pakdemirli’nin kendisine ilettik. Yanlış bilgiler sonucunda bu açıklamayı yaptığını söyledik. Bu açıklamanın düzeltilmesini istedik. Onlarda bu tespit doğrudur, Tarım Bakanlığının ve komisyonun yapmış olduğu çalışmadır diye bize açıklamalarda bulundu. Fakat biz bu açıklamaların doğruyu yansıtmadığını düşünüyoruz. Gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. Sayın Tarım Bakanı Pakdemirli’den yapılan bu yanlıştan dönmeleri gerektiğini söylüyoruz. Söylemeye de devam edeceğiz.” Diye konuştu.

“Fındığı kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz”

Her zaman çiftçinin yanında olduklarını ifade eden Başkan Akça, “Biz çiftçinin lehine olan her harekette yapanın yanında duruyorsak bilindiği gibi geçen yıllarda TMO fındık almıyor, TMO gün vermiyor dedikleri zaman biz bunu diyen arkadaşların karşısında durduk. Çünkü TMO’nun doğru yaptığını biliyorduk. Vatandaşın lehine bir uygulama yapıldığını biliyorduk. Ama üreticinin aleyhine kim yanlış yaparsa, kim yanlış eylemlerde bulunursa karşısında duracağız. Hiçbir yanlışı alkışlayıp doğru diye durmayacağız. Bildiğimiz doğruları söylemeden de geri durmayacağız. Üreticinin alın terini hiç kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

“Türk tarımcısının, üreticisinin yanında durunuz”

Başkan Akça, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, siz zannediyorum ki daha önce çalıştığınız firmanın CEO’su gibi hareket ediyorsunuz. Unutmayız siz Türkiye Cumhuriyeti’nin tarımından ve ormanından sorumlu Tarım ve Orman Bakanısınız. Lütfen Türk tarımcısının, üreticisinin yanında durunuz. Bütün imkanlarınızı Türk tarımı ve üreticisi için kullanınız. Üç beş tane ağ babalar lütfen bunlardan faydalanmasın. Üreticinin hakkının gasp edilmesine izin vermeyin.”

“Cumhurbaşkanımız fındık taban fiyatı açıklamasıyla üreticileri sevindirecektir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fındık taban fiyatını açıklayacağını ve bu açıklamanın üreticiyi sevindiren bir açıklama olacağından umutlu olduğunu söyleyen Başkan Akça, son olarak şunları söyledi: İnşallah bu hafta açıklanmasını beklediğimiz fındık taban fiyatından üreticimizin memnun olacağı, hakikaten bölgemizin geçim kaynağı olan fındık ürününe hak ettiği bir değer verilip taban fiyat açıklanacağını düşünüyorum. Bu olursa bir nebze olsun yüreğimize su serpilecek. Sayın Cumhurbaşkanım lütfen fındık üreticisini bu zamana kadar nasıl sahip çıkmışsanız bundan sonra da sahip çıkacağınıza inanıyorum. Milli ürünümüze yardımcı olun.”  Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi