Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar Ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin 2800 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 28 Temmuz 2020 tarihli ve 31199 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Bakanlığımız tarafından 2021-2025 yılları arasında kırsal alanda ekonomik, sosyal ve altyapısal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri arttırmak ve farklılaştırmak amacıyla; ihracata yönelik yatırımlar ve üretici örgütleri ile kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik ve kırsal ekonomik altyapı faaliyetlerine yönelik yatırımları için hibe ödemeleri yapılacaktır. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında yeni yatırımların yapılmasıkısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, mevcut yatırımların kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar desteklenecek olup, hibeye esas proje tutarı üst limitinin %50' sine kadar hibe desteği sağlanacaktır" dedi.

İl Müdürü Kemal Yılmaz; "Yatırım konularına ilişkin usul ve esaslar, hibeye esas proje tutarı üst limitleri ve yatırım konularının uygulanacağı iller, nitelikleri, bütçeleri ve diğer hususlar; Bakanlığımızca çıkarılacak olan tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapı yatırımları tebliğleri ile belirlenecek olup; hibe desteklemelerinden, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kaynaklarından finansman sağlayan veya bağlantısı olan gerçek veya tüzel kişiler yararlanamayacaktır" diye belirtti.

Karar kapsamında 2020 yılı içerisinde yayınlanması planlanan tebliğlere istinaden hibeden yararlanmak amacıyla proje başvuruları başlayacak ve değerlendirme sürecini takiben 2021 yılı içerinde gerçekleştirilecek yatırımlar karşılığında başvuru sahiplerinin hibe desteğinden yararlanacağına değinen Yılmaz; "Tebliğlerin yayınlanmasından sonra İl Müdürlüğümüzce gerekli duyurular yapılarak, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Tarım ve tarıma dayalı sanayi ile kırsal altyapının geliştirilmesi adına yayınlanan bu karar ilimiz için önemli bir fırsattır. Bu fırsatın değerlendirilmesi için yatırımcılarımız yayınlanacak tebliğleri takip ederek başvuruda bulunmalıdırlar. Yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı'nın ilimiz tarımı ve kırsal ekonomik altyapının geliştirilmesi adına hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Karar Kapsamında Desteklenecek Yatırım Konuları ve Nitelikleri şöyle:

1- Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Konuları;

a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, depolanması ve paketlenmesine yönelik yatırımlar,

b) Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar,

c) Karar kapsamında yer alan tarıma dayalı ekonomik yatırım konuları arasında bulunan tesislerin enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılmak üzere; yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya lisanssız elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden lisanssız elektrik üreten tesisler,

ç)  Su ürünleri yetiştiriciliği yapılmasına yönelik yatırımlar,

d) Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar.

2- Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırım Konuları;

a) Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,

b) Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar,

c) Bilişim sistemleri ve eğitimleri,

ç) El sanatları ve katma değerli ürünler,

d) İpekböceği yetiştiriciliği,

e) Su ürünleri yetiştiriciliği,

f) Tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler için makine parkı,

g) Tıbbı ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularını kapsamaktadır. Haber Merkezi

 

 

Editör: Haber Merkezi