Kadın El Emeği Pazarı’nda el emeği ürünlerini satan kadınlar daha merkezi bir yerde ve sağlıklı koşullarda hizmet vermek istiyor.

Her hafta cumartesi Pazartesi Pazarı’nda, haftanın diğer günleri ise Sırrı Paşa Caddesi’ndeki mağazada ürünlerini sergileyen Kadın El Emeği Pazarı’ndaki kadınlar, el emeği göz nuru ürünlerini hem yapıp hem de satmaya devam ediyor. Birbirinden güzel el işi ürünleri satıp ev ekonomilerine katkıda bulunan kadınlar, daha merkezi bir yerde hizmet vermek istiyor.

Pazartesi Pazarı’nın kendileri için uygun alan olmadığına değinen kadınlar hem kendi ekonomilerine hem de Ordu’nun tanıtımına faydalı olabilmek için sergilerini daha görünür bir alanda kurmak istiyor.

4 aydan beri Sırrı Paşa Caddesi’nde yardımsever bir hanımın verdiği dükkanda  ürünlerini sergileyen kadınlar, sergi başında ürünlerini de yapmaya devam ediyor. Daha merkezi bir yerde kendilerine ait bir alan istediklerini ifade eden Hanife Baş; “Kadın El Emeği Pazarında kendi yaptığım el işi ürünleri satıyorum. Asıl yerimiz Pazartesi Pazarında. Cumartesi bir gün veriliyor bize ama orası sağlıklı bir alan değil. Burayı ise her gün açıyoruz. Burası da her an kapanabilir. Her cumartesi buradaki ürünleri bize verilen pazar yerine taşıyoruz ardından  tekrar buraya getiriyoruz. Bu da bizi zorluyor. Pazartesi Pazarı görünür değil, ürünlerimizi istediğimiz gibi tanıtamıyoruz” dedi.

“Amacımız sosyalleşmek”

Amacının sosyalleşmek olduğunu söyleyen Baş; “Emeğimizin karşılığını alamadığımız zamanlar oluyor. Ama sağlıklı bir yer olsa kazancımız da daha güzel olur. Fiyatlarımız çok ucuz. Çemberlerimiz 10-15 lira. İğne oyalarımız 25 lira. Kreplerimiz 45 liradan başlıyor. Fularlar 15 liradan başlıyor. Bebek yelekleri, patikleri ve namaz örtüleri de yapıyorum. Ürünlerimiz çok çeşitli.” diye konuştu.

“Çocuklarımı okutuyorum”

3 yıldan beri bu mücadelenin içinde olduğunu söyleyen pazarın en eskilerinden Melek Günen; ise şöyle devam etti; “İğne oyasından kolyeler yapıp satıyorum. Çok farklı tasarımlar ve hepsi bana ait. Fiyatlarımız 15’den başlayıp 50 liraya kadar çıkıyor. Burada yaptıklarımla çocuklarımı okutuyorum. Karda, kışta buraya geliyoruz. 10 TL’lik bir ürün satıp evime döndüğüm oldu. Zor şartlarda düzenli bir şekilde her hafta pazara geliyorum. Gelecek için çalışıyoruz. İnşallah daha güzel, merkezi, turistik bir yerimiz olur.” Ordu Yorum/Neşe Çakar

 

 

Editör: Haber Merkezi