19 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Yönelik Yönetmelik”in yürütmesinin durdurulması ve iptaliyle ilgili açılan davada Ordu Çevre Derneği de bulunuyor.

            Açılan davayla ilgili bilgi veren ORCEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, “Çıkarılan yönetmelikle yerli tohumlar şirketlerin denetimine geçmektedir. Yönetmelik yerel çeşitlilikleri korumaktan ziyade onları ticari bir faaliyetin konusu haline getirmektedir. Her ne kadar kaydı yaptıran ve sürekliliği sağlayana mutlak yetkiler verilmediği belirtilse de, tohumlar üzerinde bir sahiplik ortaya çıkmaktadır.” dedi.

            Tohum geleceğimiz

            Davayı 25 kurumla birlikte açtıklarını belirten Özbucak, “Tarım, gıda, üretici köylü, tüketici örgütleri yanında Ekoloji Birliği içindeki ORÇEV gibi derneklerin de bulunduğu kurumlar birlikte yaptıkları toplantılar sonunda dava açmaya karar verdiler. Geleceğiz olan tohumları korumak zorundayız. Hem ekolojik durumu korumak hem de ülke tarımının dışa bağımlı hale getirilmesiyle yaşanan yoksullaşmanın engellenmesi için tohumlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Üzerimize düşen görevi yerine getirerek dava açtık.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi