Ordu’daki 9 sivil toplum örgütü bir araya gelerek Yeşil Yol projesi hakkında 19 Eylül Gazeteciler Derneği’nde açıklamalarda bulundu. Projeye karşı çıkan, Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Kültür Derneği, KESK Ordu Şubeler Platformu, Tek Gıda İş Sendikası Ordu Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilciliği, Ordu Çevre Derneği, Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu ve Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilciliği üyeleri, turizm adına yaylaların betonlaştırılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“HES’lere ulaşım yolu”

Dernekler adına konuşan Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Gül Ersan, “Hiçbirinde kamu yararı gözetilmeyen, sadece birkaç kişinin kar etmesine olanak sağlayan bu projelerle doğanın dengesi alt üst ediliyor. Yeşil Yol aynı zamanda hızla ruhsatlandırılan maden yataklarına ve bölgede yaygın bir şekilde uygulamaya konulan HES’lere ulaşım yoludur.” dedi.

“Kültürler yok oluyor”

Yeşil yol için sorun olmasın diye kimi yerlerde yayla sakinlerinin tapulu taşınmazlarının mera uygulaması yapılarak ellerinden alındığını belirten Ersan; “Bölgede yaşayan insanların yaşam biçimleri, kültürleri yok ediliyor. Bu tür talan projelerine karşı çıkanlar ise terörist, vatan haini, çapulcu ilan ediliyor. Bizim var olan yolların iyileştirilmesine itirazımız yok ama yaylalarımızın “bizim yaylalarımız” olarak kalmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Uzmanlar karşı çıkıyor

Karadeniz’de turizm potansiyelini arttırmak için yaylaları birbirine bağlayacak toplam uzunluğu 2 bin 600 km. olan Yeşil Projesine birçok uzmanın da karşı çıktığını dile getiren Ersan, şöyle devam etti;  “Uzmanlar, yapılacak yol nedeniyle, suyun toprakta tutunmasını sağlayan ormanlık alanlar ve dağ çayırlarının azalacağını, yapılaşma nedeniyle su havzaları kalmayacağını ve zaten var olan heyelanların artacağını ifade ediliyor. Bu açıdan yaylalarımızı bizim olarak kalmasını istiyoruz” Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi