Tahıl Pazarı’nda toplanan üreticiler ve Tüm Köylüler Sendikası (TümKöySen) üyeleri, TMO’nun fındık fiyatı açıklamasının zorunlu bir hal aldığını belirtirken “TümKöySen olarak krizin yükünü kabul etmediğimizi haykırmak, ürünümüze eve emeğimize sahip çıkmak adına buradayız. Biz üreticiler dağınık olduğumuz sürece ürünümüze ve emeğimize sahip çıkamayacağımız biliyoruz. Bu nedenle sendikamız Tüm Üretici Köylüler Sendikası olarak hakkımıza sahip çıkıyoruz.” diye konuştu.

 

“Oyalanmaktan, kandırılmaktan bıktık” diyen Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra TMO’nun fındık alımına başlaması ve üreticinin emeğini karşılayacak bir fiyat açıklanması gerektiğini belirtti.

 

“Fındığı Ferrero’ya teslim ettiler”

Sağra, “Türkiye tarımını emperyalist devletlere, uluslararası tarım ve gıda tekellerinin pazarı hale getirdiler. Samanı, buğdayı bile dışarıdan ithal ederek tarımı yok ettiler. Fındık ve fındık üreticisi de tarım şirketlerinin egemen olduğu bu politikalardan fazlasıyla etkilenmektedir. Şimdi de fındığı Ferrero'ya teslim ettiler. Bu nasıl bir iştir ki, millilik ve yerlilikten söz eden iktidar stratejik ürün olması gereken fındığının fiyatını uluslararası tarım tekeli olan Ferrero’nun belirlemesine izin veriyor. Yazıklar olsun. Üreticinin Bayramını zehir edenlere yazıklar olsun. Hükümet yetkilileri her yıl ‘Üreticiyi mağdur etmeyeceğiz!’ diyorlar ama fındık üreticileri hep mağdur oluyoruz. Her yıl aynı cümleyi kuruyorlar ama üreticinin taleplerine kulaklarını tıkıyorlar. Uyguladıkları politikalarla tarım ve gıda tekellerinin her dediğini yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

 

“AKP’li yöneticiler nerede?”

“Seçim zamanı kahvelerde konuşan AKP’li milletvekilleri ve yöneticiler neredeler? Ne kadar fındık üretilirse üretilsin TMO fındık alacak diyen AKP Ordu milletvekili nerede?” diyen Sağra, “Haftalardır bahçelerde fındık toplanıyor. Aracısı, tüccarı 8-10 liraya fındık alıyor. Tarım Bakanlığı ve hükümet yetkilileri hala ne fiyat açıkladılar ne de TMO’yu fındık alımına başlattılar. Hükümetin fındık karşısındaki bu sessizliği fındık tekeli Ferrero’nun işine yaradı ve Ferrero 11.25 TL’den fındık alacağını açıkladı. Hükümet TMO’ya 2 yıl üst üste 10 liradan fındık aldırdı. Dolar yükseldi, akaryakıt zamlandı, elektriğe, doğalgaza, temel gıda maddelerine zam geldi ama biz 2 yıl üst üste 10 liradan fındık satmak zorunda kaldık. Şimdi de TMO Eylül’ün ilk haftasında fındık alımına başlayacak deniyor. Geçimi fındıktan olan üreticinin Eylül’ü bekleyecek mecali yok. Biriken borç ve ev ihtiyaçları varken Eylül’ü bekleyin demek fındığınızı yok pahasına Ferroro’ya verin demektir. Anlaşılan o ki hükümet de tasarruf tedbirini, fındığa fiyatının açıklanmasını geciktirerek ve TMO’ya az fındık aldırarak Ordu’dan başlamış olacak. Bu durum kabul edilemez.” şeklinde konuştu. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi